Předprodej byl ukončen

!Viva Mexico!
DIVADLO / KINO / PROJEKCE / KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA / Cestování / Outdoor / Představení / Film

!Viva Mexico!

pátek 31.3.2023 od 18:00
Kinosál, Štěpánov

O akci

MIMOŘÁDNĚ ÚSPĚŠNÉ A ÚCHVATNÉ PÁSMO S NEOBYČEJNÝMI PŘÍBĚHY.


Obzvlášť úspěšná a hodně pestrá fotograficko-filmová projekce Kateřiny a Miloše MOTANI napříč Mexikem. Cesta zemí, kde se úchvatná příroda mísí se starou i novou kulturou, a kde na každém rohu prodávají tacos. Prošpikováno napínavými a neobvyklými cestovatelskými příběhy, které člověk jen tak nezažije.

Více informací

Mayské pyramidy, tajemný mayský kalendář, aztécký tanec, sluneční kámen, stále živé indiánské rituály, do kterých se mísí tóny pulsující mexické hudby. Barvami hýřící země. Velmi různorodá krajina - od hustých deštných pralesů až po kaktusovou poušť. Moře překypující podmořskými poklady. Nosálové, tarantule, vřešťani, rejnoci, krokodýli, barvené rybičky, delfíni, velryby a mořské panny opepřují naši cestu napříč Mexikem.


Na naší cestě se vypravíme do Mexika. Na POLOOSTROVĚ YUCATANU nás však zpočátku potrápí spousta PROBLÉMŮ. Nenecháme se odradit a pokračujeme dál. Necháme se zlákat tyrkysovou vodou teplou jak kafe. Pronikneme do úžasného PODMOŘSKÉHO SVĚTA. Budeme plavat mezi hejny barevných rybiček. Lekneme se nebezpečného jedovatého rejnoka. Rozhodně si nenecháme ujít ani plavání s DELFÍNY. Políbíme MOŘSKOU PANNU.
Podnikneme vzrušující plavbu na VELRYBÍ ŽRALOKY. Pocítíme, jaké to je, když těsně kolem nás v moři proplouvají největší ryby na světě dorůstající délky až čtrnácti metrů!
Několik dní budeme trávit v CENOTÁCH, jeskynních jezírkách a podzemních řekách, kterými je Yucatan přímo protkaný. Do některých z těchto cenot házeli Mayové dokonce i své oběti. Kdo se v tajuplném podzemním labyrintu ztratí, nenajde už cestu zpátky!
Je období dešťů, nesnesitelné dusno, a tak promokneme každý den na nit. Uvidíme pravou TROPICKOU DŽUNGLI, zajímavé rostliny, vodopády a spousty nejrůznějších zvířat. Natrefíme na velké krokodýly. Polechtáme na břichu jedovatou TARANTULI. Narazíme také na velkou tlupu mlsných NOSÁLŮ.
Navštívíme několik starých mayských měst, jako jsou věhlasné Tulum, Calacmul, CHITZÉN ITZA, Uxmal a Palenque. Spatříme úchvatné MAYSKÉ PYRAMIDY i pravou hvězdárnu. Pronikneme do mayské a olmécké kultury, jejich záhad a tajů. Uvidíme pravý aztécký tanec, RITUÁLNÍ OBŘADY - tajemnou míčovou hru pelota, létající muže VOLADORES a ještě tajemnější ohňovou hru uarhukua. Strávíme několik dní mezi pravými indiány, podíváme se do hlavního indiánského města SAN CRISTOBAL. Prochodíme hned několik starých KOLONIÁLNÍCH MĚST, které hýří všemi barvami. Uslyšíme hrát potulné MUZIKANTY, mariarchy a marimbu, která roztančí snad každé srdce. Tolik muziky jako v Mexiku, jsme zatím neslyšeli!
Ochutnáme věhlasnou mexickou kuchyni, kde nikdy nechybí kukuřice, papriky, rajčata, čili ani limetka. Ochutnáme také věhlasné KUŘE S ČOKOLÁDOU. Nejvíce si pochutnáme na TACOS, které se za pár pesos prodávají na každém rohu.
Z rušného hlavního města Mexico City pojedeme přímo na vykopávky TEOTIHUACAN. Na vlastní oči uvidíme tajemný SLUNEČNÍ KÁMEN.
21. 12. 2012 strávíme přímo u mayských pyramid v Palenque. Napjatě budeme sledovat, co se stane, neboť toho dne končí mayský kalendář, a nastane prý KONEC SVĚTA. Konec světa se nakonec nekonal, a tak pokračujeme dál v naší cestě.
Budeme obdivovat nádherné TYRKYSOVÉ VODOPÁDY. Zaposloucháme se do podivných zvuků ozývajících se z hlubokého pralesa. Nebojácně se vydáme hledat jejich příčinu. Ocitneme se mezi miliony oranžových MOTÝLŮ MONARCHŮ. Zavítáme také do laguny Rio Lagartos, kde hnízdí tisíce plameňáků karibských. Na břehu objevíme dokonce i ostrorepa - prapodivného pravěkého korýše.
Zúčastníme se různých mexických slavností. TANEČNICE v nádherných bohatých šatech polahodí našemu zraku. Zavítáme také do krásného města Guanajuato, ze kterého jde trochu strach. Usoudíme, že prapodivné a morbidní MUZEUM MUMIÍ je skutečně jen pro silnější povahy.
Podnikneme několik plaveb za KEPORKAKY. Na jedné plavbě prožijeme s keporkaky něco opravdu velmi neobvyklého. I můj dětský sen se konečně plní - slyším ZPÍVAT VELRYBU. Uvidíme spousty divokých delfínů, ohromné rejnoky manty, velmi nebezpečnou portugalskou galéru, pelikány i ptáky s modrýma nohama.
Budeme pouštět právě vylíhlé malé ŽELVIČKY do moře. S divokými mořskými želvami si dokonce i zaplaveme. Mezi mangrovy budeme obdivovat vodní a ptačí svět.
Na Kalifornském poloostrově se ocitneme v nádherné pichlavé KAKTUSOVÉ ZAHRADĚ. V tuto chvíli do mexických vod připlouvají PLEJTVÁKOVCI ŠEDÍ, aby zde rodily svá mláďata. Velryby se od lidí většinou velmi rychle vzdálí, ale tady v Mexiku se stávají opravdu neobvyklé věci - POHLADÍME SI DIVOKOU VELRYBU! A před našima očima se právě narozené mládě poprvé nadechuje a vrhá se prvními tempy do zázraku jménem život!

Pořadatel