Předprodej byl ukončen

Slavnosti sněženek
KINO / PROJEKCE / Film

Slavnosti sněženek

neděle 26.3.2023 od 18:00
Kinosál, Štěpánov

O akci

Komedie / Československo / 1983 / 83 min

Režie: Jiří Menzel

Předloha: Bohumil Hrabal (povídka)

Scénář: Bohumil Hrabal, Jiří Menzel

Kamera: Jiří Macák

Hudba: Jiří Šust

Hrají: Rudolf Hrušínský, Jaromír Hanzlík, Josef Somr, Petr Čepek, Miloslav Štibich, Petr Brukner, Rudolf Hrušínský ml., Eugen Jegorov

Film byl v roce 2022 nově digitalizován za spolupráce Národního filmového archivu, Státního fondu kinematografie a Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary ve studiích Universal Production Partners a Soundsquare v Praze.

Slavnosti sněženek se staly v roce 1983 dalším filmem, který natočil režisér Jiří Menzel podle literární předlohy Bohumila Hrabala (segment Smrt pana Baltazara z povídkového filmu Perličky na dně /1965/, Ostře sledované vlaky /1966/, Skřivánci na niti /1969/, Postřižiny /1980/). Podle povídkové knihy, kterou spisovatel vydal v roce 1978, vznikla tragikomická mozaika lidských osudů, odehrávající se v místě, s nímž byl samotný Hrabal osobně spojený – ve středočeském Kersku. Sezónní obyvatelé rekreačních domků i starousedlíci se scházejí na pivo v hostinci Hájenka, jehož provozovatel Láďa Novák (Jiří Schmitzer) prožívá s manželkou vztah plný lásky i hádek. Dobrácký Leli (Jaromír Hanzlík) utrácí peníze za nepoužitelné „výhodné koupě“ a zamořuje jimi svůj dům i zahradu. Pan Liman (Bořík Procházka) zase vozí své kozy na pastvu luxusním vozem a hraje jim na klarinet. Idylický poklid v obci naruší dobrodružný hon na kance, který je posléze skolen v místní škole. O trofej se však začnou zuřivě přít myslivci ze dvou sousedních vesnic. Společná hostina, již navrhne rozumná učitelka (Libuše Šafránková), skončí hádkou a opileckou rvačkou... Podobně jako v řadě jiných hrabalovských próz, i ve Slavnostech sněženek se poezie prolíná s absurditou i syrovým dramatem, jemuž tentokrát padne za oběť pan Leli. Surreálně zbytečná smrt je ovšem jen ojedinělým, matným střípkem v mozaice humorné hravosti a bodré laskavosti, jež prostupuje jak Hrabalovu předlohu, tak Menzelův film (na jehož scénáři se spisovatel podílel). Vedle řady známých herců (Petr Čepek, Rudolf Hrušínský, Josef Somr) se ve Slavnostech sněženek mihnou i režisérské celebrity (Jiří Krejčík jako tlustý, žravý Karel, František Vláčil coby starý myslivec). Bohumil Hrabal si zahrál roličku muže, láskyplně vynášejícího žumpu.

Další akce pořadatele

Burgr s knedlíkem - 27. dubna od 19:00, Kinosál, Štěpánov

Taje Thajska - 22. dubna od 18:00, Kinosál, Štěpánov

Žítkovské bohyně - 17. května od 19:00, Kinosál, Štěpánov

Na kus řeči s... Jiřinou Bohdalovou - 30. května od 18:00, Kinosál, Štěpánov

Pořadatel