Předprodej byl ukončen

Meteorologie, plánování horských túr a horská fotografie
KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA / WORKSHOP / LEKCE / Cestování / Outdoor / Osobní rozvoj

Meteorologie, plánování horských túr a horská fotografie

čtvrtek 7.3.2019 od 18:00
Zastupitelský sál radnice Brno-Střed, Brno

O akci

Horská meteorologie, plánování túry s využitím moderních mobilních aplikací. Fotografování v horách a na cestách, tipy k postprodukci skvělých snímků.

TOMÁŠ KŘÍŽ

Profesionální technologický nadšenec a propagátor technologií pro vzdálenou audiovizuální komunikaci, lektor kurzů orientace a navigace ČSHP, Mezinárodní horský průvodce a neúnavný výletník po všemožných trasách a horských vrcholcích.

Využití mobilních aplikací v outdooru

Vyrážíte často do hor a v batohu vám leží moderní dotykový smartphone? Nebojte se jej naplno využít a objevte nepřeberné množství praktických aplikací, které vám pomohou naplánovat cestu, udržet správný směr, odhadnout vývoj počasí nebo zachránit život v nejvypjatějších situacích. Společně se podíváme na appky, které by při jakékoliv cestě do hor ve vašem telefonu rozhodně neměly chybět!

MILAN ŠÁLEK

Přednáší RNDr. Milan Šálek, Ph.D., který pracuje jako meteorolog v různých organizacích už třicet let a svoji profesi často využívá i pro svoje volnočasové aktivity v přírodě.

Jak se dopátrat vhodných informací o počasí a co nás na horách ohrožuje

Již první díl populární knihy Bezpečnost na skále, sněhu a ledu demonstruje na mnoha nehodách, k čemu snadno dojde, podceníme-li předpověď počasí. Bez ohledu na vymoženosti dnešní doby jsou meteorologické podmínky alfou a omegou každého horolezeckého výstupu i nenáročného turistického výletu.

Není tomu tak dávno, co bychom si při debatě o předpovědi počasí v horách mohli povídat jen o druzích mraků a ranní rose na stanu. Internet, navíc i v mobilním telefonu, nám dává neskonale větší množství hodnotných informací. Kupodivu máme bezplatně (zatím?) k dispozici velmi podrobné výstupy oficiálních meteorologických stanic. Problém pro laika však činí zejména správná interpretace těchto jinak kvalitních dat.

I nejlepší předpověď však pracuje s určitou mírou pravděpodobnosti, že průběh dějů v atmosféře se bude vyvíjet odlišně. A právě tyto nečekané změny jsou zdrojem závažných nehod. Proto se nám vždy může hodit, umět číst nejen na webu, ale také poslouchat vlastní instinkt a vnímat aktuálně probíhající změny přímo „na místě činu“. I nejlepší předpověď však pracuje s určitou mírou pravděpodobnosti, že průběh dějů v atmosféře se bude vyvíjet odlišně. A právě tyto nečekané změny jsou zdrojem závažných nehod. Proto se nám vždy může hodit, umět číst nejen na webu, ale také poslouchat vlastní instinkt a vnímat aktuálně probíhající změny přímo „na místě činu“.

Tématy budou zejména:

  • Jaké povětrnostní jevy nás ohrožují v horách. Několik údajů o tzv. pocitové teplotě ("wind chill")
  • Jak se dopátrat vhodných informací o počasí
  • Co Vám rádio ani Internet (většinou) nepoví - jsou předpovědi počasí vyčerpávající?
  • Jak číst oblohu, když jste bez spojení. Můžeme odhadnout počasí i z pohledu na oblačnost
  • Obecné zásady plánování túr (výstupů, treků) s ohledem na počasí.

 

TOMÁŠ HAVEL

Profesionální outdoorový a komerční fotograf

Přednáška

Procestujte s Tomášem kus světa a zažijte dobrodružství nevídaných rozměrů v horách, kde on sám strávil několik měsíců. Norské fjordy, vysoké hory Dolomit, ale i písčité pláže. Na své si přijdou fotografové, cestovatelé a milovníci nedotčené přírody. Dozvíte se vše, co budete potřebovat vědět o fotografování na cestách, jaké je ideální vybavení nebo které aplikace Tom používá. Odnesete si tipy na úžasné výhledy, které lze spatřit přímo z pohodlí vyhřátého spacáku. Zmíní se také o jeho tvorbě a Instagramu.