Akce byla zrušena

Taxmeni 50.let "military country"
KONCERT / Hudba – Folk / Country, Worldmusic

Taxmeni 50.let "military country"

sobota 24.7.2021 od 19:19
Letní areál U Letců, Hradec Králové

O akci

Českou hudební scénu střídavě křižuje jednou pomyslný dostavník jakoby vystřižený z filmového westernu, jindy vojenský džíp. Jejich posádku i pasažéry tvoří v obou případech stejná kapela moderní country - TAXMENI. Za více jak tři desítky let své existence si vydobyla přední místo na country scéně. Poprvé výrazně dala o sobě vědět na přelomu 60. a 70. let dvacátého století. Nejprve začala tvořit svůj repertoár na zpěvných melodiích tradiční americké country music, postupem času se vlastní tvorbou a výrazem dopracovala až ke countryové moderně, a dokonce ji i celý žánr C&W obohatila o specifický styl tzv. military-country. Album Calamity Jane 4-Rytíři oblak (2004), je sestaveno výhradně z českých melodií, textů, včetně aranží. TAXMENI byli založeni na podzim 1970,z někdejších členů skupin The Plainsmen a Stonewall-Jackson. V únoru 1971 poprvé veřejně vystoupili. V tomto počátečním období se skupina pohybovala na pomezí folku a bluegrassu. Vyhrála několik amatérských soutěží a festivalů, včetně celostátního finále PORTY. Poté byla TAXMENUM předána i tzv. Zlatá Porta „Za dlouholetý přínos v oblasti české country hudby.“ Podobně,jako ostatní přední hudební skupiny, byli rovněž i TAXMENI úředně přinuceni změnit svůj původní název. Začali vystupovat pod jménem Krajánci. Když ze strany tehdejších úřadů začal ideologický tlak neúměrně sílit, v roce 1979 přerušili hudební činnost. Prakticky začali opět vystupovat až ve druhé polovině osmdesátých let, až když se politické klima začalo postupně uvolňovat. Omladila se část členské sestavy a Krajánci se vrátili k svému názvu TAXMENI. Z původního tradičního směru a akustického zvuku postupně propracovali k modernějšímu pojetí.

Vydali celou řadu hudebních nosičů, z nichž mimořádný úspěch zaznamenali v sérii alb CALAMITY JANE . Právě zde se uvedli a posléze proslavili výrazem a stylem, který pojmenovali jako: "military country". Repertoár Taxmenů je bohatý, pestrý. Zhudebnili příběhy o vlastenectví, odvaze, chlapské cti a morálních principech. V jejich textech se setkáme nejen s klasickými westernovými tématy, ale i s příběhy čs. legionářů či čs. vojáků za druhé světové války. TAXMENI mají za sebou více jak dva a půl tisíce vystoupení. Několikrát hráli i v zahraničí, velký úspěch měli v Polsku a na Slovensku. Pestrou anabázi Taxmenů, jejich kořeny, vzestup k posluchačské popularitě, i cestu k vavřínům, jichž kapela dosáhla, včetně historie československé country, je podrobně popsána v knize Jaroslava Čvančary „Taxmeni aneb Hledání country grálu“.

TAXMENI ve svém názvu s úsměvem parafrázují výraz „výběrčí daní“, avšak místo „braní“ TAXMENI spíše "dávají": pěkné písničky, dobrou zábavu.