Akce byla zrušena

Boys 1970 - premiéra filmu o horolezcích a křest knihy
KINO / PROJEKCE / PŘEDNÁŠKA / Cestování / Outdoor / Film

Boys 1970 - premiéra filmu o horolezcích a křest knihy

čtvrtek 8.10.2020 od 19:00
Galerie Artikle, Brno

O akci

Je tomu právě půl století co nepředvídatelná přírodní katastrofa předčasně utnula snahy československé horolezecké expedice Peru 1970. Destruktivní lavina ledu a kamení způsobená rozsáhlým zemětřesením v pohoří jihoamerických Bílých Kordiller pohřbila v základním táboře pod Huascaránem Norte snahy a cíle všech jejích čtrnácti členů.

Většina z nich horolezecky vyrostla mezi pískovcovými věžemi Skaláku a pro mnohé z nich to byl jejich první kontakt s velehorami. Mene tekel přišlo už dva týdny předtím, když tragicky zahynul jeden ze členů expedice Ivan Bortel. Kataklysmatický otřes půdy v horách si vyžádal v řádu minut životy úhrnem sedmdesáti tisíc kečuánských indiánů.

Srdce Bílých Kordiller však tepe dál. Na přetrženou nit navázali po letech profesionální horolezci i alpinisté srdcaři. Příběh generací, které spojuje přátelství, odvaha i tragédie, ale především síla a nezlomnost lidského ducha a vítězství myšlenky, která své první řádky začala psát v dalekém Peru před více než padesáti lety…

Více informací

Film Boys 1970

Historie českého horolezectví je protkána jak světovými úspěchy, tak tragickými událostmi, z nichž mezi ty nejhorší patří osud expedice Peru 1970. Tu ostatně smůla provázela už od samého počátku. Nejprve byla z politických důvodů přinucena změnit svůj cíl, když jí špičky minulého režimu neumožnily vycestovat na Denali, nejvyšší vrchol Severní Ameriky. Následně se její členové museli vypořádat s úmrtím Ivana Bortela, lezecky nejsilnějšího účastníka výpravy, který nešťastně upadl v chodeckém terénu. S jeho skonem vzaly za své také plány na prvovýstup v jižní stěně Huandoy. Expedice se přesunula do základního tábora pod Huascaránem, který posléze zasáhla masa kamení a ledu uvolněná zemětřesením…

Po bezmála 50 letech se čeští horolezci Marek Holeček a Radoslav Groh rozhodli do míst tragédie vrátit a pokusit se vzdát hold svým předchůdcům tím, že dokončí jejich smělé plány. To se také povedlo. Mára s Radkem otevřeli novou linii ve východní stěně Huandoy Norte, kterou příznačně pojmenovali BOYS 1970. Připravovaný dokument zachycuje nejen jejich cestu k vrcholu, ale hlavně odkaz těch, kteří své sny již uskutečnit nemohli.

 

PROGRAM VEČERA, kterým provede Ruda Švaříček a Libor Dušek

  • Promítání filmu Boys 1970
  • Besedu s horolezci Márou Holčkem Radkem Grohem
  • Křest knihy Peru 1970 horolezce Libora Duška a autogramiáda
  • Výstava fotografií

Další akce pořadatele

Výstava Tajemná Indonésie, Tamtamy času - Nová Guinea - 7.12.2023 od 12:00 – 30.6.2024, Palladium Praha, Praha

Pořadatel