Předprodej byl ukončen

Monika Načeva s projektem Zdivočelí koně, Rány Těla a Obligatne
KONCERT / VÝSTAVA / Hudba – Blues, Elektronika, Folk / Country, Jazz, Klasika, Punk, Rock, Spirituální, Worldmusic / Umění

Monika Načeva s projektem Zdivočelí koně, Rány Těla a Obligatne

pátek 5.11.2021 od 19:00
Rock Depo, Velké Meziříčí

O akci

Monika Načeva 
s projektem Zdivočelí koně

Rány Těla 
underground rock´n´roll

Obligatne

alternativa

Vystupující

Monika Načeva (CZ) – fb

ZDIVOČELÍ KONĚ

Hudební projekt Moniky Načevy nazvaný podle básně Pavla Zajíčka a kterou zpěvačka se svou stávající kapelou zhudebnila. Ve skupině dále působí Markéta Pták (ds.) a David Kanzan (synth., organ).

Skupina vybírá básně umělců ze 60. až 80. let, kteří byli pronásledovaní minulým režimem. Patří mezi ně třeba Ivan Martin Jirous, Pavel Zajíček, Vladimíra Čerepková, Václav Hrabě, ale i ti méně známí jako je Věra Jirousová či Šárka Smazalová a ke kterým má Monika Načeva mnohdy také silný osobní vztah.

Zdivočelí Koně chtějí oslovit publikum, které vnímá umění jako citlivou vnitřní, ale i důležitou součást svého života, kterou je třeba hledat v našem zrychleném světě.

www.facebook.com/Monika.Naceva

RÁNY TĚLA

Na sklonku roku 2018 proběhl jeden nepříliš sledovaný, ale o to zajímavější hudební návrat. Rány těla, dekadentní fantomové pražské klubové scény devadesátých let, vydali po dlouhých dvaadvaceti letech nové album s příznačně zvoleným názvem Maybe It‘s Fantasy. Ano, je téměř neuvěřitelné, že jde o teprve druhou nahrávku skupiny založené již v roce 1988, Rány těla ale vždycky jeli svým vlastním tempem a nikdy si nenechali nic diktovat.

„Měli jsme vždycky svou představu, jak máme znít a jak se máme prezentovat,“ říká frontman skupiny Hank J. Manchini v nedávném rozhovoru pro Deník N a dodává: „Pro mě vždycky byla a je důležitá naprostá osobní tvůrčí svoboda bez tlaku z jiných stran a možná i jistá neúcta k autoritám. To se snažím tak nějak dodržovat až do současnosti.”

Rány těla v začátcích udávali jako své inspirační zdroje The Velvet Underground, Bauhaus nebo Joy Division, ale také domácí industriální projekty ze scény soustředěné okolo gurua Jardy Paláta. Právě ten je záhy seznámil s hudbou The Birthday Party, což se ukázalo jako zásadní. Berlínská scéna v čele s Nickem Cavem nebo Crime And The City Solution mladé skupině učarovala, ostatně jim byla v následných letech přílišná podobnost občas vytýkána. Tvorba skupiny posléze absorbovala také vlivy country, nové vlny nebo popu, úspěšné první období vyvrcholilo vystoupením na premiérovém českém koncertě Boba Dylana a zejména debutovým albem Polyester (1996). O rok později ale došlo k rozchodu, členové kapely se v dalších letech objevovali a stále také působí v různých projektech jako Moimir Papalescu & The Nihilists, Kill the Dandies!, nebo Načeva. První vystoupení po dlouhé pauze proběhlo v roce 2007. Od té doby členové na svých výjimečných koncertech sporadicky prohlašovali, že je nové album na cestě. Ano, byli jsme varováni. Jejich zatím poslední album Maybe It‘s Fantasy (Drug Me Records, 2018/2019) navazuje na původní tvorbu kapely, ale zároveň ji uvádí do zcela nového kontextu a prostředí. Vlivy country, postpunku nebo industriálu jsou stále patrné, ale spolu s mazlivými ozvěnami soulu, trip hopu nebo r‘n‘b utvářejí podivuhodný zvukový amalgám, kterému nechybí napětí, energie ani obdivuhodně dotažená estetika a přitažlivost. „Ležérní tempa i energie a špína. Umění být romantik, který před dámou poklekne s růží v ústech, zároveň i frajer, který umí seknout a jít na hranu,“ píše se v recenzi v magazínu Full Moon, dojmy z povedeného alba ještě násobí euforické ovace z aktuálních koncertů. Rány těla stárnou jako výjimečná archivní vína, každý rok navíc znamená plnější chuť, výraznější buket a robustnější aroma.

(Michal Pařízek, Full Moon Magazine, 2019)

www.ranytela.bandcamp.com

http://www.fullmoonzine.cz/nejlepsi-texty-full-moonu-roku...

www.facebook.com/rany.tela

www.facebook.com/drugmerecords

OBLIGATNE

(alternativa)

Tříčlenná kapela Obligatne, za kterou stojí slovenská skladatelka, zpěvačka a kytaristka Kristína

Mindová, hraje svérázný pop charakteristický emotivními slovenskými texty. Tento původně sólový

projekt, založený na bedroom písničkářství, je nyní rozšířen o baskytaristu Štěpána Havla a

bubeníka Jana Čumu (zároveň člen skupiny mmnk). V nové sestavě letargický projev něžnosti a

zklamání podporuje svěží rytmika, pohrávající si v rovinách jazzu i soulu a držící zpěv a neotřelé

kytarové harmonie na povrchu kompaktního a moderního zvuku, zaznamenaného na debutové

desce, která vyjde na jaře 2022 pod hlavičkou Kabinet Records. Desku předznamenává singl Bledá

tvár, hořkosladkou zpověď zpěvačky, která hledá pochopení i vlastní porozumění bezcitného světa a

ve svém výrazu nechává prosvítat jemné paprsky naděje.

Bledá tvár: https://www.youtube.com/watch?v=xdZty0_dQeY

Napsali o kapele:

ALTERECHO:

https://alterecho.muzikus.cz/novinky/obligatne-ohlasuji-debut-novym-singlem-bleda-tvar.html

https://alterecho.muzikus.cz/altersfera/czech-it/czech-it-sk-obligatne.html

FULLMOON: https://www.fullmoonzine.cz/vstupni-prohlidka-obligatne

HEADLINER: https://www.headliner.cz/2021-9/nezne-pohlazeni-dusi