Předprodej byl ukončen

Žalman a spol.
KONCERT / Hudba – Folk / Country, Worldmusic

Žalman a spol.

sobota 29.4.2023 od 20:30
Alternativní klub Tyjátr, Svitavy

O akci

Žalman působí na hudební scéně od roku 1968, nejprve ve skupině Minnesengři, později v roce 1982 založil vlastní kapelu Žalman & Spol, která v různých sestavách koncertuje nepřetržitě až do současnosti. Poslední obměna sestavy proběhla v únoru 2017. Vedle Petra Novotného, stojícího po Žalmanově boku již téměř 25 let  a zpěvačky Michaely Hálkové stanul kytarista Petr Havrda přinášející nový vítr a nové aranže písní.

Pavel Lohonka právem patří mezi české folkové legendy, protože je jedním z tvůrců, kteří ovlivnili dnešní podobu české folkové scény. S Minnesengry nahrál 9 alb a později vydal dalších 17 autorských desek a 7 výběrů. Na nich lze nalézt více než 250 písní. Zasloužil se o popularizaci lidových, zejména jihočeských písní, některé z nich tak dostaly příležitost zlidovět podruhé. Pro jeho tvorbu je charakteristická pracovitost, cílevědomost a pokora, díky nimž se stal dobrým příkladem pro mnohé mladé folkové skupiny.

V roce 2016 Pavel Lohonka oslavil 70. narozeniny a k tomuto jubileu skupina realizovala celoroční turné s názvem 70 JAR. Dále o oslavenec vydal knihu 70 jar, písní a povídání, kde vypráví příběhy písní a svého života. Příznivci Žalmanových písniček se také dočkali dlouho očekávaného řadového alba, nesoucí název Cestující muž.

 

Vystupující

Žalman (CZ) – web

Pořadatel

Středisko kulturních služeb města Svitavy

www.kultura-svitavy.cz