Předprodej byl ukončen

Cargo fest na Cargo lodi
KONCERT / Hudba – Pop, Punk, Rock

Cargo fest na Cargo lodi

středa 9.9.2015 od 20:00
Cargo Gallery - Náplavka, Praha

O akci

SpermBankers, Kill The Dandies a Nauzea Orchestra- trojice kapel složené s cizinců žijících v České republice. Co dalšího je spojuje, nám prozradí jejich host - DJ Liquid A.

Více informací 

To se takhle v Praze potká Čech, Fin a Holanďan... Jenže výsledkem není vtip, ale podivuhodně utajená kapela. Martin Růžička hrál s Echt!, Kill The Dandies! nebo Ritchie Success, a léta má jednu z nejbizarnějších part u nás, Sketa Fotr. Pasi Mäkkelä je pevně spjat s avantgardními divadly, jako je třeba Alfred ve dvoře, ale zároveň spolu s Tomášem Procházkou aka Federselem patří i k tomu nejlepšímu na poli místní hudební improvizace. A třetím do party se sarkastickým názvem je Bert Neven, respektovaný zvukař, spolupracující s kdekým, od Jaze Colemana až po Dana Bártu. Debutové album přichází po několika letech vesměs undergroundových koncertů.

 

Nahrávka je bohužel jen přibližným odrazem pekla, které jsou schopni rozpoutat na pódiu. The Spermbankers totiž obdivuhodným způsobem spojují blues, kořeny punku a hlavně staré country tradicionály a černošské gospely. A celý mix hrají poněkud apokalyptickým způsobem, přetavený v ten nejsyrovější garážový rock. Nahrávka to vše dokáže předat za jediné podmínky - že si ji pustíte pořádně nahlas.

Otevírací kousek Say No to the Devil, u nás známý hlavně verzí Svatopluka Karáska, ještě jen naznačuje. Ale už i on probouzí onu dřevní atmosféru, známou z prvních alb The Stooges s tehdy ještě nepříliš známým vokalistou Iggym. Ale už další skladba, se surf-rockově kvílivou kytarou vtahuje do děje a mate svou pohodou. Protože následující temné dunění kotle a psychedelicky rozmazané stěny ujišťují, že relaxace se konat nebude. A síla i nápadité detaily se vyjevují teprve opakovaně - jako třeba kytara, zkreslená tak, že zní jak dudy, v asi nejlepší skladbě Sad Spermblues.

 

S postupujícími skladbami jako by se kapela dostávala do formy a v druhé polovině už získává nahrávka grády. Energie, magie a uvolněná divokost, kterou má v sobě asi skoro každý, ale ne každý má odvahu ji pustit ze řetězu. Možná je tak škoda, že celá deska má jen slabou půlhodinu - pořádně by svou sílu měla schopnost vyjevit až tak na dvojnásobném prostoru. I tak je to ale výživná jízda. A jako pozvánka na seanci těchto kazatelů, funguje skvěle.

Další akce pořadatele

Xavier Baumaxa - 24. dubna od 20:30, Cargo Gallery - Smíchovská náplavka, Praha