Předprodej byl ukončen

HLAS kontra BAS (Ridina Ahmed & Petr Tichý)
KONCERT / Hudba – Blues, Folk / Country, Jazz, Klasika, Worldmusic

HLAS kontra BAS (Ridina Ahmed & Petr Tichý)

čtvrtek 3.5.2018 od 20:00
Kavárna Kraft, Hradec Králové

O akci

Známá vokalistka Ridina Ahmedová a kontrabasista Petr Tichý přijíždí do Hradce Králové představit svůj autorský projekt HLAS kontra BAS. 

Ridina a Petr se znají dlouho. A po mnoha letech, kdy se potkávali v různých sestavách, nazrál čas splnit si dávný sen – zkusit hrát autorskou hudbu jen takhle ve dvou, akusticky, čistou, obnaženou a bez obvyklého vystlání dalšími doprovodnými nástroji. I když popravdě hrají spíš ve třech – je tu ještě loopstation, přístroj umožňující vrstvit přes sebe stopy kontrabasu i hlasu.

Hudba ve dvou je „nahá“. Hraní v takhle komorním obsazení je intenzivní zkušenost. Přináší jim pevné mantinely dané prostým instrumentálním obsazením, ale současně i velikou svobodu. Je v tom křehkost i pevnost, protože když jsou jen dva nástroje, můžou se propojit hodně nablízko. Je to pro ně intenzivní cesta do čiré radosti ze zvuku.

Ridina Ahmedová se narodila v Praze, po otci má súdánský původ. Do svých 4 let žila v Čechách a poté deset let v Oranu, největším alžírském přístavu. Od roku 1988 je zpátky v Čechách. První hudebním stylem, kterému se věnovala profesionálně, byl jazz – několik let zpívala tzv. jazzové standardy po klubech a byla to skvělá škola pro cvičení improvizace, intonace a celkové hudební pohotovosti.

Poté se ale z potřeby hledat autentičtější výraz vydala do méně probádaných zvukových krajin. Spolupracovala s Tomášem Dvořákem/Floexem na CD Pocustone a na živé podobě projektu Floex. V roce 2003 se odhodlala k tomu, o čem už dlouho snila: zkusit obstát na jevišti sama. Za sólový projekt Hlasokraj, kombinující projekci a živý koncert, získala ocenění Next wave v kategorii Objev roku. V roce 2006 vyšlo sólové CD Hlasem, v současné době vystpuje občas sama, především ale v duu s basistou Petrem Tichým jako HLAS kontra BAS a občas také jako součást vokálního tria s interaktivním koncertem Řekni mi. 

Je autorkou a spoluautorkou hudby k několika divadelním představením, naposledy se na velikém exteriérovém divadelnímu projektu La ňina – Obří loutky v Plzni v roce 2015. Hostovala při nahrávání hudby k několika filmům, spolupracovala s řadou dalších hudebníků. Byla přizvána na řadu koncertů, jako host si v roce 2008 zazpívala společnou improvizaci s Bobby McFerrinem.

Zajímají ji možnosti hlasu jako sólového, nedoprovázeného nástroje, vedle zpívání vede také hlasové dílny. Na nich se pokouší zprostředkovávat účastníkům zkušenost, proč je smysluplné a obohacující zpívat, aniž bychom výsledný tvar museli nutně podrobovat estetickému hodnocení. Založila a vede projekt Zpěvomat, který přináší živý zpěv chodcům do ulic.

 

Více informací

Petr Tichý, narozený v Jablonci nad Nisou, je nejmladším synem flétnisty a bubeníka Václava Tichého (kapela R.A.Dvorského). Během studia na Konzervatoři Jaroslava Ježka se propojil s pražskou jazzovou scénou, kde působí dodnes. Později neodolal příležitosti studovat u Jaromíra Honzáka, svého dlouholetého kontrabasového vzoru, a vrátil se na KJJ na nově otevřenou Vyšší odbornou školu jazzu; následně absolvoval také na jazzovém oddělení pražské HAMU.

Petr se kromě jazzu (např. Marek Novotný Quintet, Paul Novotny Trio) věnuje i elektronickým projektům – hostoval na albu Bingriwingri bratří Orffů, podílel se na albech i koncertním provedení projektů Floex, je dlouholetým členem skupiny Alvik a spolupracoval se slovenskými Veneer. Doprovázel a doprovází řadku zpěvaček, mj Tonyu Graves, Feng Jun Song, Milli Janatkovou, Sylvii Krobovou a další. Spolupracoval také s Idou Kelarovou, Vladimírem Václavkem a dalšími hudebníky.

Řadu let je členem skupiny Bran, hrající bretonskou hudbu, působí také v žánrově pestrém triu NTS s Michalem Nejtkem a Štepánem Smetáčkem, doprovází slovenského hudebníka Pavla Hammela. Věnuje se i vážné hudbě – spolupracoval s Orchestrem Berg i s Českou filharmonií. Spolu se zpěvačkou Ridinou Ahmedovou tvoří duo HLASkontraBAS, které listopadu 2016 vydalo první autorské album. Je spoluautorem a interpretem hudby k velikému exteriérovému divadelnímu projektu La ňina – Obří loutky v Plzni v roce 2015, interpretoval hudbu k několika filmům, např Ztraceni v Mnichově (režie Petr Zelenka). Vystupuje i sólově a také se věnuje pedagogické činnosti.