Předprodej byl ukončen

Švýcarský šanson v Brně / Jan Řepka & Carlos Greull (CH)
KONCERT / Hudba – Blues, Folk / Country, Jazz, Klasika, Worldmusic

Švýcarský šanson v Brně / Jan Řepka & Carlos Greull (CH)

pátek 23.11.2018 od 19:00
Kabaret Špaček, Brno

O akci

Švýcarský šanson v podání nezvyklé dvojice trubadúrů. Zážitek pro milovníky starých německých dialektů, překvapivého humoru a filozofie všedního dne.

Mladý pražský písničkář se setkává se zkušeným švýcarským kabaretiérem, aby spolu připomněli jedinečný odkaz legendárního bernského barda. Prolínat se budou dva docela jiné hlasy, kytara a piano, čeština a berndeutsch, písně groteskní a tklivé. 

Vystupující

Jan Řepka (CZ) – web Carlos Greull (CH) – web

Více informací

Mani Matter (1936–1972) se stal během necelých patnácti let daleko nejvýznamnějším švýcarským písničkářem. Napsal více než 70 písní, v nichž pomocí jednoduchých obrazů, přesného jazyka a vtipu odkrývá absurditu, nahodilost a tragiku lidské existence. Jako jeden z prvních přitom použil vrcholně uměleckým způsobem lidový bernský dialekt.

Trvalý vliv, kterému se ve své vlasti těší, podtrhla úspěšná výstava, kterou v roce 2011 k jeho nedožitým 75. narozeninám uspořádalo švýcarské národní muzeum. Potvrzuje ho ale také rekordní prodej jeho desek a neutuchající obliba u nových a nových generací.

Překladem Matterova písňového díla se Řepka zabýval intenzivně od roku 2008, předloni na podzim pak vydal vlastním nákladem výpravnou antologii Rozjímání o sendviči (2016). Ta obsahuje celkem 36 písní Maniho Mattera; v bookletu jsou všechny texty v obou jazycích, podrobnější životopis, dobové fotografie a dvě stati předních švýcarských lingvistů. Album bylo vyhlášeno Albem desetiletí (Tais Awards 2016) a také v anketě žánrového e-zinu Folktime se z 57 nominovaných novinek roku 2016 umístilo na 1. místě. 

Překlady jsou skutečně kongeniální. (Julius Effenberger)

Abych to shrnul - je to moc dobré. (Jiří Dědeček)

Jan Řepka (1982) působí na české písničkářské scéně od konce 90. let. Jeho vlastní tvorba se točí kolem věčné osy láska-cesta-svoboda, nejraději jezdí na turné na kole a když je doma, pořádá koncerty druhým. Živým vystoupením udává tón přirozený pěvecký projev, dynamická kytarová hra a citlivá dramaturgie. Té ho naučil mj. pořad Open Mic Potrvá, který po deset vedl.

Carlos Greull (1946) má za sebou pestrou kariéru operního pěvce, publicisty a herce. Nejdéle působil v Anglii, Německu, Rakousku a ve Švýcarsku, kde je nyní doma. Jako autor realizoval dlouhou řadu nejrůznějších produkcí, od avantgardní komorní hudby až po klasický kabaret. Ke klasikovi švýcarské písňové tradice ho paradoxně přivedl právě český překlad a také chuť, vrátit se k vlastním kořenům. Greullův otec se totiž narodil nedaleko Mariánských Lázní. Ale to je jiný příběh.

--------------------------

www.manimatter.ch 

www.janrepka.cz   

www.carlosgreull.ch 

--------------------------