Předprodej byl ukončen

Andy The Doorbum (US) • TOC (F) • Frisk (CZ)
KONCERT / Hudba – Blues, Elektronika, Jazz, Klasika, Pop, Punk, Rock

Andy The Doorbum (US) • TOC (F) • Frisk (CZ)

čtvrtek 20.9.2018 od 20:00
Divadlo 29, Pardubice

O akci

Americký performer ANDY THE DOORBUM se vrací do Pardubic se svou vizuálně výraznou psychedelickou litanií. Francouzské trio TOC přijede s vrchovatou náloží hypnotického pop punku, psychedelického post-rocku a energického jazz-core. Domácí FRISK vás zavalí jazzcorovou nakládačkou se špetkou noisu a stopovými prvky ugrofinského folku. 

Tři různorodé chody – dohromady výjimečná hudební hostina!

Vystupující

Andy the Doorbum (US) – fb / soundcloud / bandcamp / insta / youtube / Spotify

Více informací

Hudba kapely Frisk připomíná vyloupení úhledné půjčovny kánoí. Někdo to nedělní říční místo vypáčil, vykradl, roztřískal, rozflákal. Stromky na břehu zlámané, zámek vysekaný sekyrou, všechny kánoe břichem vzhůru a děravé, úvazní sloupek vzpříčený, prkna pryč z vrutů – a mezi tím kusy pádel, kýble, lodní sedátka a mycí houby. 

Bloumáš mezi rozházenými a rozkopanými zvuky, třískami melodií, kolem vyvrácených rytmů a vzdychů, nebezpečným tichem: každé vykradené místo je tak nepříjemné a tak přitažlivé. Chceš odsud vypadnout – ale nepadáš! A pak – tady, kde všechno připomíná všechno a někde je možná schovaný zloděj – zaslechneš neslýchanou křehkou písničku (dokonce s půlkou refrénu). Ztuhneš a najednou nevíš, jestli jsi netečný říční host, zloděj, majitel říčních lázní, neúspěšný melancholický hlídač nebo bezdomovec naštvaný na půlku světa. Písnička hraje, nic není jednoznačné a svět je plný polehčujících okolností.   

Trio TOC z francouzského Lille spojilo dohromady tři vynikající muzikanty - klávesistu Yéremie Ternoye, bubeníka Petera Orinse a kytaristu Ivanna Cruze. Jejich hudba je těžko zařaditelná, bývá označována přídomky jako free hypnotic pop punk, psychedelic post-rock a jazz-core a výrazy „zneklidňující, orgiastické a komunikativní“. Trio se netají svou náklonností k improvizovanému a energickému popu, aniž by ovšem byla jakkoliv potlačena chuť muzikantů experimentovat. Hledají a vytvářejí hudební materiál, ve kterém mizí totožnost jednotlivých nástrojů. Monolitické skladby plné strukturalistických a surrealistických vychytávek, emotivních erupcí i výbušných gejzírů vytváří veletok hudebních abstraktních obrazů s navzájem se do sebe propíjejícími odstíny a nejasnými konturami. Hudebníci si užívají přicházející překvapení a zvraty, a sami je provokují. V jejich tvorbě najdeme širokou škálu vlivů od Sonic Youth až po Stravinského. 

Koncerty amerického hudebníka a textaře vystupujícího pod jménem Andy the Doorbum předcházejí téměř bez výhrad nadšené reakce. Hypnotický zážitek, psychedelická litanie, magično, zapomenuté modlitby nikdy nezrozeného kmene – to jsou jen některé útržky z opěvných ód na jeho strhující živá vystoupení na pomezí koncertu a performance.

Andy the Doorbum se hudebně pohybuje přibližně na ose freak folk / lo-fi elektronika / psych. V roce 2016 vydal společně s producentem Justinem Aswellem na labelu Fake Four (např. Ceschi, Bleubird nebo Cars & Trains) velmi dobře přijatou nahrávku Intent. Na té kombinuje svůj cit pro skvěle vystavěnou melodii s těžkými beaty, elektronickými ambientními prvky, dramatickým (ale nikoli patetickým) hlasem a existenciálními texty. Label album popisuje výstižně jako „doom Portishead“. Důležitou součástí Andyho vystoupení je vizuální stránka. Originální kostýmová a světelná show, která se mění téměř koncert od koncertu, slibuje opravdu silný zážitek!

www.andythedoorbum.com 

www.toc-music.com 

Další akce s vystupujícími

Tábor + Andy the Doorbum (US) - 20. června od 20:00, Kafara, Brno

Další akce pořadatele

Kuntari (IDN) • Julek Ploski (PL) - 26. dubna od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

Tady Havel, slyšíte mě? - 2. května od 19:00, Divadlo 29, Pardubice

AVA Trio (I/TR) • Gankino Quintet - 1. května od 19:00, Divadlo 29, Pardubice

Talaqpo • Andria Nicodemou / Elia Moretti (CY/IT) - 9. května od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

První antidiskotéka bez Jiřího Černého - 20. května od 19:00, Divadlo 29, Pardubice

Wolf Lost in the Poem: Indigem - 15. května od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

Deux Nouvelles Erreurs (FR) • Totoabas - 22. května od 20:00, Divadlo 29, Pardubice