Předprodej byl ukončen

Stadion - premiéra
KINO / PROJEKCE / Film

Stadion - premiéra

středa 7.11.2018 od 20:30
Univerzitní kino Scala, Brno

O akci

Fotbalový stadion "Za Lužánkami" platil po dlouhá desetiletí za symbol fotbalového svatostánku s ojedinělou atmosférou a pravidelnými návštěvnickými rekordy. Avšak podobně jako v jiných městech i brněnský stadion se stal obětí postupných majetkových a obchodních spekulací, které spolu s politickým nezájmem vedly na začátku tisíciletí k jeho uzavření a postupnému zchátrání. Po více jak čtrnácti letech, během nichž se ze slavného stadionu postupně stal polorozpadlý, přírodou zarostlý brownfield, vyvrcholila frustrace fanoušků v ojedinělou mobilizaci sil, fyzických i politických. Úsilí fanoušků ve snaze navrátit svůj klub na místo, s jehož historií je pevně svázána fotbalová identita celého města, přesáhlo veškerá očekávání a vedlo k nevídaných výsledkům.
Dokumentární film Stadion vypráví neobyčejný příběh fanouškovské oddanosti a obětavosti. Touha zachránit milovaný stadion vedla brněnské fotbalové fanoušky k nevídanému projevu občanského aktivismu ve snaze změnit věci tzv. zespodu. Dokument zachycuje téma fanouškovství ve zcela nové sociální perspektivě a odhaluje fenomén identifikace člověka s urbánním prostorem města.

Více informací

Dokumentární snímek Stadion režiséra Tomáše Hlaváčka bude byl v obrovské konkurenci přihlášených snímků vybrán do hlavní soutěže festivalu DocsMX, který v loňském roce přes navštívilo 90 tisíc diváků. Promítat se bude celkem třikrát mezi 14.-16. říjnem na různých lokacích v Ciudad de México.