Předprodej byl ukončen

Meditace s tibetskými mísami
KONCERT / Hudba – Spirituální

Meditace s tibetskými mísami

čtvrtek 22.11.2018 od 19:00
Čajovna Šamanka, Praha

O akci

Vážení a milí přátelé,
zveme vás na čtvrteční meditaci s tibetskými mísami.

Co jsou tibetské mísy?
Tibetská mísa nebo také zpívající mísa je tradiční ozvučný lidový nástroj ze slitiny (obvykle) sedmi kovů ve tvaru mísy, který pochází z Nepálu a byl používán už v polovině 3. tisíciletí př. n. l. nejen k léčení neduhů těla a mysli ale i k různým meditacím. Existuje spousta druhů tibetských mís, např.: velká chrámová mísa, „talíř“ tzv. cestovní mísa a nebo kosmotvorka – univerzální zpívající mísa. Každá mísa má trochu jiný tón.

Původ můžeme vystopovat pravděpodobně v Nepálu nebo Tibetu, odkud se následně rozšířila do dalších zemí jihovýchodní Asie – Číny, Japonska, Bhútánu a Indie. Původní náboženství v oblasti Nepálu a Tibetu v době vzniku mís tvořil především šamansko-animistické náboženství „bön“, které vyznávalo oduševnělost všech předmětů, věcí a jevů. Mísy byly využívány pravděpodobně k vyladění osob pro komunikaci se světem nekaždodenní reality a pro uvedení do stavu meditace a vnitřní rovnováhy. Zhruba v 7. století našeho letopočtu se dostává do Tibetu buddhismus, který přejímá mnoho prvků z původního náboženství bön a nechybí ani osvědčená pomůcka – zpívající mísa.
 

Více informací

K čemu slouží tibetské mísy?
Používají se jako pomocný nástroj při AUM meditaci, ale také čistí a harmonizují prostor, lze je využít pro očistu vody i k tomu, aby jí byly dodány léčivé vlastnosti. Je to jedinečný předmět určený k duchovním praktikám, který v sobě skrývá a předává nám harmonii, dobro a klid a který dokonce ani v nezkušených rukách nikomu neublíží. Misky vytvářejí vibrace a vydávají alikvotní tóny božských zvuků. Očišťují a uklidňují duši, naplňují ji harmonií, připravují prostor pro meditační praktiky a mění negativní energii v pozitivní.

Co vám meditace může přinést?
* zklidnění mysli
* harmonizaci vnitřního světa
* naučí, jak se zaměřit na přítomný okamžik
* může zlepšit spánek
* pomůže lépe zvládat každodenní stres
* díky snížení stresového hormonu kortizolu může zlepšit imunitu

Kde bude meditace probíhat?
Meditace se bude konat s příjemném prostředí čajovny Šamanka. Prostředí zaručuje intimitu a dobrou akustiku.

Kdo bude meditace vést?
Meditace povede Ing. Radim Brixí, který má s pořádáním meditací dlouhodobé zkušenosti. Vedl meditační kurz také na vysoké škole v laboratoři systémové analýzy, kde zkoumal EEG měření meditace a záznam emocí.

Pořadatel: Hudebně taneční skupina Sueneé via Sueneé Universe