Předprodej byl ukončen

Primitives Group 2019
KONCERT / Hudba – Pop, Rock

Primitives Group 2019

sobota 7.9.2019 od 19:00
Letní areál U Letců, Hradec Králové

O akci

The Primitives Group je česká psychedelic rocková skupina. Vznikla v roce 1965 pod názvem Primitivové. Tento název vymyslel Josef Bouček a jejími původními členy byli Ivan Hajniš, František Mašek, Zdeněk Burda, Jaroslav Křtěn, Jaroslav Erno Šedivý a Karel Černý. Na The Primitives Group se přejmenovala v roce 1967 s příchodem manažéra Eugena Fialy. Domovskou scénu skupina našla na Smíchově v Music F Clubu. Skupina je označována za první skupinu na světě, která na pódiu používala ohňové, pyrotechnické a kouřové efekty. S kapelou spolupracovali básník Ivan „Magor“ Jirous se svojí ženou Věrou, fotografem Janem Ságlem a jeho ženou, progresivní malířkou Zorkou. S týmem umělců vymysleli líčení členů kapely podle hvězdných znaků kabaly, speciální obleky, zvukové efekty a filmové projekce. Kultovními se staly speciální v té době naprosto unikátní a v historii československé rockové hudby dosud nepřekonané originální happeningy v pražském F clubu – Fish Feast a Bird Feast. V roce 1967 skupina vystoupila na prvním československém beatovém festivalu, o rok později pak i na jeho druhém ročníku. Skupina se rozpadla v roce 1969, kdy Ivan Hajniš emigroval do Švédska.

The Primitives Group hráli písně, mimo jiné, od skupin The Doors, Fugs, Pretty Things, Jimi Hendrixe, Animals nebo Mothers of Invention. Na Primitives Group navázala v sedmdesátých letech skupina Plastic People of the Universe.

Roku 2016 byla skupina The Primitives Group obnovena zakládajícími členy Ivanem Hajnišem trvale žijícím ve Švédsku a Zdenkem Burdou trvale žijícím v Německu a koncem srpna se vydala na turné. Od prvního koncertu v libockém pivovaru 18. srpna 2016 odehrála v Čechách a na Moravě desítky koncertů a pokračuje s koncertováním.