Předprodej byl ukončen

Mikoo • Veronika Svobodová: Ror-bu
KONCERT / Hudba – Folk / Country, Pop, Worldmusic

Mikoo • Veronika Svobodová: Ror-bu

středa 20.2.2019 od 20:00
Divadlo 29, Pardubice

O akci

Koncert mezinárodní kapely Mikoo sdružené kolem bubenice Michaely Antalové a křehký, na norském ostrově Senja vzniklý zvukový projekt Ror-bu Veroniky Svobodové.

Více informací

Norsko-česko-slovenský kvartet Mikoo inovativně propojuje ambientní písničkářství a zájem o experimentální polohy.  Mikoo bylo založeno v Oslu. Tvoří jej čtyři hudebníci, improvizátoři pohybující se ve světě subtilních zvuků, využívající zvukové smyčky, repetice a minimalistické struktury ale i písničkové formáty. Komponovaný materiál přináší do kapely bubenice Michaela Antalová a vytváří tak společný směr určitého výrazu, při němž se muzikanti stávají „improvizátory v kompozici”. Své debutové album vydají Mikoo na jaře 2019.

Zakladatelka skupiny Mikoo, bubenice a perkusistka Michaela Antalová studovala improvizaci a jazz na Norwegian Academy of Music v Oslu, kde v současnosti žije. Do Čech se ale pravidelně vrací. V minulosti např. kvůli kapele Dunajská vlna nyní např. jako hráčka kapely Arará, dua Antalová/Tarnovski nebo Pražského improvizačního orchestru. Podílela se také na debutovém albu skupiny Ankramu a na desce Miláček slunce kapely Květy.

Přístup Veroniky Svobodové k práci se zvukem neomylně prozrazuje její vazby k divadelní scénografii, umění instalace a performance. Důležitý pro ni není jen samotný zvuk, ale i způsob, jakým ho na scéně vytváří. Veronika si vyrábí vlastní automatofony, anachronické groteskní aparáty zastávající dvojroli hudebního nástroje a výtvarného objektu. Tyto ruchostroje uvádí do chodu a rozeznívá křehké erupce a zamlžené šumy prostřednictvím primitivní mechaniky, břidlicové desky, písku, kamenů, loopstationu a kontaktních mikrofonů. Projekt Ror-bu vznikal na severonorském ostrově Senja (ror-bu je označení pro tradiční typ norského rybářského domu nebo pro prostor určený na skladování neužitečných předmětů).

www.michaelaantalova.com