Předprodej byl ukončen

DOK.Film - Projekt Babička
KINO / PROJEKCE / Film

DOK.Film - Projekt Babička

neděle 10.2.2019 od 19:00
Expediční klubovna, Brno

O akci

Film je ochutnávkou na festival Jeden svět Brno, který proběhne od 21. do 29. 3. 2019. Za zajištění filmu děkujeme Promítej i ty!

Vstupné na film je zdarma. Poplatek se váže pouze k rezervaci místa.

Tři mladí filmaři se ve velmi osobním a hravém snímku snaží oživit vzpomínky svých babiček. Zorganizují setkání. Maďarská židovka, dávná obdivovatelka Hitlera a bývalá britská špionka se vydávají na netradiční road trip.

Jak rodinná historie ovlivňuje náš přístup k druhým i k sobě samým? K vážnému tématu druhé světové války přistupují tři mladí filmaři z Velké Británie, Německa a Maďarska s příjemnou lehkostí. Každý z nich si dává za úkol vyzpovídat svoji vlastní babičku. Díky ochotě těchto dam přistoupit na hru svých vnuků se obnažují ryze osobní příběhy žen, které – každá na jiné straně fronty – zažily druhou světovou válku. Mladíci se prostřednictvím příběhů svých babiček dozvídají o historii svých rodin, ale i to podstatné o sobě samých.

Ne každý z nás umí komunikovat se svými prarodiči. Chcete-li se inspirovat, jak na to, doporučujeme film Projekt Babička, jehož protagonisté se pustili do velmi otevřených rozhovorů se svými babičkami. Našli si k nim cestu a zaplnili prázdná místa rodinné historie. O české dějiny takto pečuje Post Bellum, jehož pracovníci svědomitě shromažďují svědectví stovek lidí a zpřístupňují je veřejnosti. 

Režie: Bálint Révész 
Země původu: Maďarsko, Velká Británie 
Rok výroby: 2017
Stopáž: 93 min.