Předprodej byl ukončen

Jana Uriel Kratochvílová & Illuminati.ca
KONCERT / Hudba – Pop, Rock

Jana Uriel Kratochvílová & Illuminati.ca

sobota 31.8.2019 od 19:30
Letní areál U Letců, Hradec Králové

O akci

Jana "Uriel" Kratochvílová  je zpěvačka, textařka a skladatelka původem z Moravy. Věnovala se provinčnímu popu a rocku. Jde o osobnost s výstředním zjevem a zcela nezaměnitelným hlasovým projevem.

 

Vystupující

Jana Uriel Kratochvílová (CZ) – web

Více informací

V dětství hrála na housle, dotáhla to jako první houslistka až k zahraničním turné, avšak v pubertě se chopila bratrovy kytary a její cesta tak změnila směr. Líbil se jí také tanec, gymnaziální léta protancovala v avantgardní skupině Franka Towena. Její pěvecký debut v televizi proběhl v roce 1973 společně s Country Beatem Jiřího Brabce v pořadu určeném pro vojáky základní služby. Poté působila v divadle Dostavník, zpívala s Pražskými trubadúry, u Petra HannigaJosefa Laufera, se skupinami VariaceJezinkyBezinkyExpanze a Jazz Q Martina Kratochvíla. V letech 1976 – 1978 pak následovala skupina Kroky Františka Janečka. V roce 1979 založila svou vlastní kapelu Motor s bluesově-rockovým soundem, jejíž členem byl m.j. Michal Pavlík (Čechomor). Od roku 1981 do roku 1983 zpívala s průkopnickou rock-reggae skupinou Heval (Pavel Trnavský, Zdenek JuračkaFranta Kotva, Jiří Novotný).

Prakticky neustále měla velké problémy kvůli své výstřednosti, jež v socialistickém Československu nebyla vládnoucím režimem nijak vítána, setkávala se tudíž s mnoha zákazy a omezováním své umělecké dráhy. V roce 1983 jí bylo povoleno účinkovat na hudebním festivalu v Irsku a vzápětí po jejím odjezdu bylo rozhlášeno, že emigrovala. Hudební nosiče byly staženy a Jana Kratochvílová „přestala oficiálně existovat“. Na hudebním festivalu v Irsku získala několik ocenění a skutečně emigrovala do Anglie, protože v Československu by ji po návratu čekalo vězení. V roce 1984 se k ní přidal i její přítel Jiří Hrubešbubeníkkapel Pražský výběr a Žlutý pes.

Londýně Jana Kratochvílová působila pod uměleckým pseudonymem Jana Pope. V roce 1985 podepsala spolu s Pavlem Trnavským a Jiřím Hrubešem exkluzivní smlouvu na LP Bohemian. Na nahrávání hostoval také baskytarista skupiny Level 42 Mark King. Deska vyšla v roce 1986 v deseti zemích západní Evropy a v Japonsku. V samotné Anglii vyšel pouze singl. Než došlo ke zrušení smlouvy (Jana se nepohodla s novým vedením Polydoru), stihla desítky rozhovorů pro světový tisk, radia a televizní stanice a několik živých vystoupení hlavně v Německu a Francii.[zdroj?]

Zpěvačka se se spolupoutníky Trnavským a Hrubešem v dalších letech dala na nezávislou dráhu, jistý čas studovala různé filosofie a obory alternativní medicíny, propojovala se se spoustou alternativních umělců, ať už to bylo ve stylu new age anebo anarchistický hard core.[zdroj?] Anonymně zpívala také ve velkých kostelních sborech.

90. letech natočila několik esoterických, rockových i popových nahrávek pod několika uměleckými jmény (Z. GoddessZuruHeretyka). Zejména se skupinou Illuminati pak jezdila na vystoupení především po Velké Británii – po klubech a alternativních festivalech.[zdroj?]

V roce 2003 se společně s Jiřím Hrubešem začali častěji vracet do staré vlasti – se svou novou skupinou Armadeica se vrátili na klubové a festivalové scény. V roce 2007 přejmenovali kapelu na Illuminati.ca. Kapelníkem je Jiří George Hrubeš, v současné sestavě (2016) účinkuje Pavel Thorn Trnavský (klávesy, perkuse), kytarista David Pavlík, baskytarista Jan Poky Pokorný. V předešlých letech kapelou prošli například Luba Kaštánek (kytara), nebo Ronoon (kytara) z kapely Imodium. Dlouhá léta v kapele hrála kytaristická legenda Zdeněk Baron Juračka. Koncertní show doplňuje dada-duo Meta Dance.

Jana Kratochvílová vždy z běžné produkce vyčnívala. Svým zjevem, odíváním a líčením působila podivně, avšak občas ji díky tomu pozvala televize do některého zábavného pořadu. Má bizarní kostýmy a doplňky a originální hlas většího rozsahu od něžného sopránu po basové hloubky. Používá pseudonym Uriel.

Další akce pořadatele

Hop Trop " Live 2024 " - 11. května od 19:30, Letní areál U Letců, Hradec Králové

Marien - 18. května od 19:30, Letní areál U Letců, Hradec Králové

Žalman a spol. - 25. května od 19:30, Letní areál U Letců, Hradec Králové

Fleret j.h. Zuzana Šuláková - 1. června od 19:30, Letní areál U Letců, Hradec Králové

Šláger Paráda - 2. června od 15:00, Letní areál U Letců, Hradec Králové

Robert Křesťan & Druhá Tráva - 15. června od 19:30, Letní areál U Letců, Hradec Králové

Veselá Trojka Pavla Kršky " Šlágr TV " - 16. června od 15:00, Letní areál U Letců, Hradec Králové

Antikvartet j.h. Epydemye - 13. července od 19:30, Letní areál U Letců, Hradec Králové

Duo Jamaha - 14. července od 15:00, Letní areál U Letců, Hradec Králové

Black Band SK - 28. července od 15:00, Letní areál U Letců, Hradec Králové

KEKS - 3. srpna od 19:30, Letní areál U Letců, Hradec Králové

ODYSSEA rock - 24. srpna od 19:30, Letní areál U Letců, Hradec Králové

František Nedvěd ml. se skupinou - 8. června od 19:30, Letní areál U Letců, Hradec Králové

KAMELOT Roman Horký - 29. června od 19:30, Letní areál U Letců, Hradec Králové

TAXMENI " Military Country " - 20. července od 19:30, Letní areál U Letců, Hradec Králové

LOKÁLKA 50.let j.h. Pouta - 22. června od 19:30, Letní areál U Letců, Hradec Králové

Michal Šindelář - 17. srpna od 19:30, Letní areál U Letců, Hradec Králové

AC/CZ / Top AC/DC Tribute Show - 27. července od 19:30, Letní areál U Letců, Hradec Králové

NADORAZ 2024 - 31. srpna od 19:30, Letní areál U Letců, Hradec Králové