Akce byla zrušena

Longital • Ima Teva
KONCERT / Hudba – Elektronika, Folk / Country, Pop, Spirituální, Worldmusic

Longital • Ima Teva

pátek 13.3.2020 od 20:00
Divadlo 29, Pardubice

O akci

Devatenáctý rok na scéně, deset studiových alb, k tomu hudba k filmům, divadelním představením a živé akustické nahrávky. Stálice slovenské hudby Longital míří s novou deskou Manua do Pardubic!  Support: divotvorná folktronika ženského dua Ima Teva.

Vystupující

Longital (SK) – web

Více informací

Devtenáctý rok na scéně, deset studiových alb, k tomu hudba k filmům, divadelním představením a živé akustické nahrávky. Stálice slovenské hudby Longital míří s novou deskou Manua do Pardubic! Support: Ima Teva.

Bratislavští Longital jsou známí velmi energickým koncertním projevem, který se často liší od studiových nahrávek a dodává jim živelnost. Vzájemná komunikace mezi hudebníky a improvizace dělá každý koncert jedinečným. Živé provedení nového alba Mauna v triu bude napínavé, překvapující a radostné.

Mauna je havajské slovo pro horu ale také název kmene afrických motýlů, kteří se vyznačují zajímavými geometrickými vzory na křídlech. Víc než geometrii v hudebních motivech se však vyplatí hledat ještě třetí význam pocházející z hinduistické filozofie, kterým je pro Longital ticho. Ne v doslovném smyslu, ale spíše v rovině vnitřního klidu.

Ticho v hlavě, které léčí. „Přiznej si, že ti svět unikl a nechápeš, co se tu děje, že nestíháš vnímat všechno, co se v té rychlosti odvíjí,“ zpívá Shina o současném světě, ve kterém ani na okamžik nedokáže vypnout, zpomalit, nebrat si toho na sebe příliš moc a starat se o svoje duševní zdraví.

Jako by Shina, Dano Salontay a Marián Slávka s lehkostí spojili všechna žánrová období, projekty a světy, kterými za poslední roky prošli. Nechybí  vzrušující  smyčcové momenty, orchestrální aranže, sbor, klavírní plochy, ale také experimentální zvukové výlety, analogová elektronika a prvky vážné hudby.

 V kontrastu s poselstvím o vnitřním klidu je album Mauna maximalistické po produkční stránce s hudebními hosty – jazzmany Oskarem Torokem na trubku, Rasťou Uhríkem na kontrabas a basovou kytaru a orchestrem, jehož jádro tvoří smyčce z projektu Longital Suita v aranžích dlouholetého souputníka skupiny Slava Solovica. Producentem alba je opět Ondřej Ježek  (alba A to je všetko?, Divoko), který přišel s nápadem zapojit orchestr a následně čelil výzvě zmixovat nahrávku obsahující víc než sto stop. Album se nahrávalo v studiu Sono, orchestrální party v LOFT Studio Igora Baara v Bratislavě.

 

--------------

Podzimní debutová deska ženského dua Ima Teva nazvaná Chant citlivě kombinuje minimalistickou elektroniku s niternými zpěvy a temnými ambientními plochami.

Projekt Ima Teva, hebrejsky Matka Země, založila Petra Juráčková v roce 2017 v Olomouci. Kromě koncertů byla Ima Teva slyšet také v dokumentu o orbánovském Maďarsku Iluze (2018) od Kateřiny Turečkové nebo na pražském Radiu 1. Spojovacím prvkem debutového alba Chant je důraz na ženské elementy a jejich sepětí s přírodou. Texty zde neplní roli osobních poselství, ale naopak vyzývají k pospolitosti, oslavují různé pozemské živly a hlásají návrat ke kořenům. I přes všechny vhledy do minulosti si však album zachovává svěží současný zvuk. Na desce se jako producent podílel Tomáš Tkáč (Pris, něco něco).

​„Ima Teva neboli Matka Země. Již nějakou dobu se tento hudebně imaginativní svět formuje pod vlivem neustále se transformujících cyklů přírody. Její chanty rozeznívají dvě tváře, dvě ženy, dva hlasy, naléhavost a čistota, tajemné šepoty z hlubiny. Elektronické samply pohlcené přírodou, temné plochy ukryté pod hromadou větví, zarůstající mechem. Klávesový příboj. Nádech a výdech. Rytmus jako tep. Vzývání přírodních živlů. Volání po přirozenosti, nasloucháme a učíme se,“ popisuje desku sama kapela.