Předprodej byl ukončen

Ondřej Štveráček Quartet: Tribute To John Coltrane
KONCERT / Hudba – Blues, Jazz, Klasika

Ondřej Štveráček Quartet: Tribute To John Coltrane

pátek 6.3.2020 od 20:00
Divadlo 29, Pardubice

O akci

Jeden z nejlepších jazzových kvartetů v ČR vzdá hold legendárnímu saxofonistovi a jednomu z největších jazzových novátorů všech dob Johnu Coltraneovi a jeho hudbě.

Více informací

Ondřej Štveráček – tenor a soprán saxofon / Stanislav Mácha – klavír / Tomáš Baroš – kontrabas / Marek Urbánek – bicí

Kvartet Ondřeje Štveráčka patří v ČR k nejlépe šlapajícím jazzovým kvartetům, který osobitě rozvíjí harbopovou a bebopovou tradici. Jeho lídr saxofonista a skladatel O. Štveráček je již téměř dvě dekády považován za jednoho z nejvýraznějších a technicky nejvyzrálejších saxofonistů u nás. V Divadle 29 se představil již několikrát, naposledy s fenomenálním americkým bubeníkem Gene Jacksonem, který se mj. proslavil v kapelách Herbieho Hanckoka či Davea Holanda.

Tentokrát Štveráček a jeho spoluhráči vzdají hold jedné z největších legend světového jazzu saxofonistovi Johnu Cotraneovi (1926 - 1967) Hlavní část programu bude tvořit interpretce skladeb z Cotraneova vrcholného období orámovaného roky 1957 – 1964. Koncert doplní Štveráčkovi autorské kompozice inspirované Coltraneovou tvorbou.

Saxofonista Ondřej Štveráček (1977) navazuje na Coltraneův koncept tzv. Sheets of Sound, který prosakuje Štveráčkovým frázováním a jeho tónový témbr se bez pochyby inspiruje u stejného zdroje. Štveráček má s jazzovou legendou společné i dokonale zvládnuté jazzové řemeslo, nepřekvapí ho jakékoliv, byť i krkolomně uspěchané tempo, vypořádá se s libovolně komplikovanou harmonií či metrem. V posledních letech se ve Štveráčkově hře neodbytně dere na povrch jeho vlastní hudebnická osobnost, z čehož těží jak on sám, tak jeho posluchači. S vlastní kapelou nahrál čtyři studiová alba a obráží všechny důležité jazzové destinace střední Evropy. Ve spolupráci s bubeníkem Gene Jacksonem realizoval v posledních čtyřech letech další tři studiové desky a jednu live nahrávku. O Štveráčkově talentu se nadšeně vyjadřují i saxofonové legendy jako Jerry Bergonzi a Dave Liebman nebo americký basista českého původu George Mraz.