Předprodej byl ukončen

Gruzie - tajemné království ve stínu Kavkazu
FESTIVAL / KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA / Cestování / Outdoor / Gastro

Gruzie - tajemné království ve stínu Kavkazu

pátek 6.3.2020 od 18:00
Oriental Lounge, Ostrava

O akci

Opět tady máme jedinečnou záležitost z rukou pracovníků Oriental Lounge. Co by to bylo za vyprávění o této nádherné zakavkazské zemi, kdyby na ni chybělo to, co k ní neodmyslitelně patří. A sice jedinečné gruzínské víno a čaj. Snad vás tyto speciality v kombinaci s mým výkladem alespoň na chvíli „teleportují“ do této úžasné krajiny.

 

Gruzie - tajemné království ve stínu Kavkazu

„Gruzie je země plná kontrastů a překvapení. Mohutné hradby Kavkazu střídají nížiny plné vinné révy, polopoušť pak zase břehy Černého moře. Gruzie má své nezaměnitelné kouzlo. Snad je to právě díky zvláštní atmosféře, která je zde cítit na každém kroku. Všechno se zdá být evropské, tak podobné tomu co známe z domova. Záhy ale člověk zjistí, že jazyk, písmo, kultura, tradice, kuchyně i nátura zdejších lidí se výrazně liší… Navštívíme spolu horské oblasti Svanetie, Tušetie, Chevsuretie a Kazbegi, projdeme se uličkami hlavního města Tbilisi a ochutnáme nejednu z místních kulinářských specialit.“

Michal Štěpánek
 

www.stepynacestach.cz

 

Přednáška se bude konat pouze v případě návštěvnosti 20 a více posluchačů. Případné dotazy prostřednictvím e-mailu či telefonicky přímo u čajovny Oriental Lounge.

e-mail: lounge@oriental.cz, tel.: 777 788 872

Facebook akce: https://www.facebook.com/events/502689720300413/

Webové stránky čajovny: https://www.oriental-lounge.cz/Pages/News

Degustované vína

Rkatsiteli Traditional - mladé bílé víno, které se vyrábí z odrůdy stejného jména Rkatsiteli, má oranžovou barvu a je vyrobeno podle tradiční kachetinské technologie. Má originální jemnou ovocnou vůni s nádechem broskví a lesních plodů. 

Saperavi - červené suché víno opojně rubínové barvy s příjemnou svěží vůní a bohatým buketem plným tónů čerstvého ovoce a bobulí. Vyrobené z výběrových hroznů Saperavi vypěstovaných v okresech Gurdžáni a Telavi Kachetinské oblasti. Chuť je jemná, harmonická a příjemně trpká. 

Napareuli - bílé suché víno z odrůdy Rkatsiteli, které se nachází v přísně střežené mikrozóně Napareuli v Kachetii ve východní Gruzii. Víno má světlou slámovou barvu, překrásný ovocný buket a jemnou chuť.

Saperavi (De´Wino) - červené suché víno temně granátové barvy. Vyrobeno z vybraných hroznů odrůdy Saperavi pěstovaných v Kachetinském regionu. Má výrazný a živý buket a skvělou harmonickou chuť.

Degustované čaje

Gruzie Ozurgeti black - kvalitní gruzínský černý čaj pravý pěstován v horské oblasti Ozurgeti, která se nachází ve výšce 100 metrů nad hladinou moře při úpatí Kavkazu. Čajové lístky jsou zpracovávány a tříděny pouze ručně, v malých dávkách s láskou dle řemeslné tradice původních georgiánů. Tmavší tón okrově žluté barvy nálevu nabízí jemné tóny kořeněné svébytné chuti, které jsou typické pro čaje z oblasti Kavkazu.

Gruzie Ozurgeti green - gruzinský čaj z čajové zahrady Ozurgeti, která se nachází na jihozápadě Gruzie. Zahrada se nachází v tradiční čajové oblasti Guria. Celolistý čaj, jehož lístky jsou ručně sbírané, zavadnuté a tradičřní cestou zpracovány - výsledkem je list dávající chutný a vyrovnaný nálev za přijatelnou cenu. Továrna je známá důkladnou kontrolou kvality listu.

Gruzie OP black - směs horských černých čajů vhodná pro každodenní pití. Gruzínské čaje mají svůj osobitý charakter a není si jejich typickou chuť a vůni zapamatovat. Lístky tohoto čaje vytvářejí červenohnědý nálev jemně svíravé, přírodně nasládlé chuti a pronikavé svěží vůně.