Předprodej byl ukončen

"SEN" Operní Pantomima
KONCERT / Hudba – Blues, Jazz, Klasika

"SEN" Operní Pantomima

čtvrtek 24.9.2020 od 19:30
Besední dům, Brno

Koná se v rámci

O akci

Snová dvouaktová Commedia dell´arte Michaela Haydna pro orchestr, sóla a vypravěče.

PROGRAM: M. Haydn: Der Traum, Pantomime in zwei Akten, MH 84 (Perger 133)

 

CZECH ENSEMBLE BAROQUE

DIRIGENT: Roman Válek

SOLI: Markéta Böhmová, Thomas Lichtenecker, Jiří Miroslav Procházka

VYPRAVĚČ: Arnošt Goldflam

 

 

Zlevněné vstupné:

děti do 12 let, studenti po předložení průkazu ISIC, senioři a držitelé průkazu ZTP a ZTP/P (průvodce zdarma)

 

Více informací

 

Informace k ceně vstupenek:

*Sleva se vztahuje na děti do 12 let, studenty po předložení průkazu ISIC, seniory a držitele průkazu ZTP a ZTP/P (průvodce zdarma).

 

Slovo k programu:

Mladší bratr Josepha Haydna svou hudební dráhu začal podobně jako Joseph ve svatoštěpánském sboru ve Vídni. Když císařovna Marie Terezie poprvé slyšela Michaela Haydna zpívat, líbilo se jí to natolik, že mu dala 24 dukátů. Již jako dvacetiletý byl jmenován kapelníkem biskupa v rumunském Velkém Vradíně a o šest let později se natrvalo usadil v Salzburku. Když roku 1763 převzal úřad koncertního mistra a dvorního varhaníka salzburské arcibiskupské kapely, byl již proslulý nejen instrumentální a komorní tvorbou, ale také svými chrámovými skladbami.

Po celou dobu svého působení v Salzburku se Michael Haydn znal s Leopoldem a Wolfgangem Amadeem Mozartem. Leopold Mozart velice dobře znal talent a odbornost Michaela Haydna a protože měl velký vliv u dvora, podporoval jej. Možná také díky tomu dosáhl Michael Haydn za svého života větší proslulosti, než Joseph.

Haydn psal téměř ve všech hudebních formách, od komorní hudby přes orchestrální, ale jeho zálibou bylo skládat hudbu církevní na liturgické texty. Také v neliturgických vokálně-instrumentálních dílech věnoval hudebnímu doprovodu textů nepochybně největší úsilí.

Der Traum je dvouaktovou pantomimou, jejíž děj shrnuje vypravěč. Jedná se v podstatě o commedia dell´arte, která se skládá z 20 krátkých čísel, včetně velmi vděčných pochodů a tanců, ale také italských árií „turecké“ árie, duetu „canzone pastorale“ a latinské árie.

Pořadatel

Czech Ensemble Baroque