Předprodej byl ukončen

10 000 kilometrů pěšky Jižní Amerikou
KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA / SHOW / VYSTOUPENÍ / Cestování / Outdoor / Stand-up / Talk show

10 000 kilometrů pěšky Jižní Amerikou

neděle 11.10.2020 od 18:00
Dům kultury, Teplice

O akci

10 000 kilometrů pěšky z kolumbijské Bogoty do Santiaga de Chile urazil na své 315 dní dlouhé cestě přes šest zemí Latinské Ameriky cestovatel a dobrodruh Jan Rendl. Stal se tak prvním Čechem, který kdy přešel jihoamerický kontinent. Na své cestě Andami překonal celkové převýšení 250 000 metrů či zvládl vylézt 6425 metrů vysokou horu Coropuna. V Kolumbii mu na hlavu namířili brokovnici, v Ekvádoru bojoval se smečkami divokých psů a v Peru se pro změnu podíval do nelegálních zlatých dolů v nejvýše položeném městě na světě. 

V Bolívii prošel desítky vesnic s původním, chudým indiánským obyvatelstvem a stal se přímým účastníkem nepokojů na hořících barikádách po zkorumpované volbě prezidenta. To vše ve stínu kultu Che Guevary, který je obzvlášť v Bolívii stále živý. Stovky kilometrů pustinou Argentiny a Chile, často za přítomnosti tarantulí a jedovatých hadů, pak celou cestu zakončily a definitivně ji utnul až koronavirus.

Nečekejte od přednášky popis Machu Picchu a dalších profláklých památek. Jan Rendl přináší syrový a realistický pohled na Jižní Ameriku z pohledu člověka, který ji prošel sám, metr po metru a dostal se k místních obyvatelům tak blízko, jak jen to šlo. Chudoba, zbraně, slumy, koka a spousta nebezpečí. Zároveň však také neskutečná obětavost, lidskost a vřelá srdce místních na místech, kde by ji člověk absolutně neočekával. To vše protnuté nádhernou, panenskou přírodou, přináší Jan Rendl ve své přednášce.

Více informací

Jan Rendl je děvatadvacetiletý dobrodruh a cestovatel s pohnutým životním osudem. Již ve dvaceti letech skončil kvůli alkoholu na ulici a důsledky si sebou táhl řadu let. Na svých cestách, během kterých navštívil na 40 zemí světa se proto často zaměřuje na ty, kteří kvůli chudobě žijí na samém okraji společnosti a jejichž osudy jsou ju blízké. Stejně tak do svých cest zasazuje náročné přechody pohoří a horolezecké sólo výstupy s minimem vybavení. Své cesty absolvuje vždy s minimálním rozpočtem a v co nejbližším kontaktu s místními lidmi. O jeho jihoamerické cestě v současné době vznikají dvě knihy, které vyjdou na jaře a na podzim 2021 v nakladatelství Dobrovský.