Předprodej byl ukončen

Oswald Schneider, OTK
KONCERT / Hudba – Elektronika, Folk / Country, Pop, Rock, Worldmusic

Oswald Schneider, OTK

čtvrtek 11.11.2021 od 20:00
Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha

O akci

Oswald Schneider je skupina stojící sice na okraji obecného povědomí, leč s velmi pevnou pozicí. Pro zasvěcené jsou kapelou, která je s pojmem domácí alternativní scény spojena takřka neoddělitelně, a to po dobu celé své, více jak třicetileté, historie (nebo minimálně od doby, kdy jim začaly vycházet studiové nahrávky). Společným jmenovatelem jejich desek je skutečnost, že v kontextu doby, ve které vycházejí, jsou vždy dostatečně “moderní”, přitom stále podobně ojedinělé a originální. Stylově ji vymezit je skoro nemožné – proto si publicisté v jejím případě již léta vypomáhají škatulkou “alternativa”. A skupina Oswald Schneider je alternativou vskutku k lecčemu: k rocku, folku i popu zcela nesporně.
Poslední tvorba skupiny Oswald Schneider je odrazem žánrového přerodu, který byl na koncertech zcela patrný už od minulého zářezu v diskografii; úsečka alternativa – jazz se proměnila v trojúhelník, když se třetím bodem sféry zájmu a směřování stala taneční scéna. Způsob, jakým k ní O.S. přistupují a jak naprosto přirozeně kloubí její vliv s tím, na co jsme od nich byli vždy zvyklí, svědčí o tom, že se nejedná o kalkul v oslovení nových posluchačů ani snaha o trendovost. Rytmy, kytara i klávesové party jsou tu v až obdivuhodné harmonii. Což ovšem platí i o projevu obou zpěváků. Svými vystoupeními kapela potvrzuje nejen své muzikantské kvality, ale také fakt, že i na inteligentní hudbu obecně označovanou za alternativní se dá velice dobře tancovat.

Od sonickejch erupcí k ambientní dokonalosti. Tam všude OTK byli, tam všude doletěli. Nejlepší zvuky katalogu Silver Rocket, nejlepší deska za opaskem. Protiproudy i zrádný mělčiny, Slapy i Mariánskej příkop - hudební prozřetelnost zatím OTK vždycky ochránila a její požehnání i nadále provází cestu týhle výjimečný kapely, která je nejsilnější v těch nejméně očekávanejch souvislostech. Operační základna OTK se totiž obvykle nachází na tom jediným nejistým bodě v celým širokým statickým kosmu. Na něm se rozkročí...
 

Pořadatel

Kaštan - Scéna Unijazzu