Předprodej byl ukončen

S. Bocchini & Divadlo Continuo: Monstrum And Here I Am Blind
DIVADLO / PŘEHLÍDKA / Představení / Tanec

S. Bocchini & Divadlo Continuo: Monstrum And Here I Am Blind

úterý 19.10.2021 od 20:00
Divadlo 29, Pardubice

O akci

Noční taneční rozjímání o tom, co se neodvažujeme vidět v denním světle.

Více informací

Autorský projekt Monstrum And Here I Am Blind, členky souboru Divadla Continuo Sary Bocchini, je taneční a fyzické představení s minimalistickou scénou, které zkoumá fenomén nespavosti a představ zobrazených ve snech. Dává věci do neobvyklých souvislostí. Odhaluje tělo v jeho zranitelnosti. Zkoumá hranice našeho vnímání. Dotazuje se na naše mínění o tom, „co je skutečné”. Představení doprovází živá hudba a originální kompozice zvuků, zvukových vln a vibrací. Ojedinělý světelný design vytvořil Jiří Šmirk, držitel dvou ocenění za světelný design tanečních inscenací v rámci České taneční platformy (2018 a 2019).

Být vzhůru v době, kdy člověk obvykle spí. Během bezesné noci je smyslové vnímání posunuto. Bolest je prudší. Samota je absolutní. Na prahu mezi vědomím a usnutím se dějí zvláštní věci: myšlenky vstupují do říše, do které se v denním světle neodváží; střípky snů rozmazávají obrysy objektů; tělo se stává terénem, ve kterém se snaží projevit skrytá napětí. Smrtelnost je skutečnost tak opravdová jako to tělo neschopné odevzdat se spánku.

Monstrum And Here I Am Blind se zabývá spánkem, sněním, nespavostí a prolnutím všech těchto tří stavů. Stavem existence, ve kterém není už možné jasně říci, zda jste zažili něco skutečného nebo jste o tom pouze snili. Opravdu “pouze”? Cožpak není noční sen opravdový?

Jak se to, co považujeme za realitu, projeví v nejtemnější noční hodině? Co zůstává za blížícím se a postupujícím strachem, nadějí, rozčarováním, štěstím, smutkem? Jak dlouho jsme schopni snášet toto nahlédnutí do temnoty?

Monstrum popisuje anatomii nespavosti: neklidný proud tlaků pod kůží, hroucení, hlodání, změn. Ztělesňuje toulání a nutkání zmatených vjemů. Vyčerpání způsobené neschopností vypnout a ubírat se do snů či do nicoty. Popisuje úzkost z pokračování.

Představení testuje podvědomý přístup k dramaturgii a snaží se znovu vyvolat neuchopitelnou logiku, kterou zažíváme během snění. Zdá se, že věci se náhle vynoří z chaotického magmatu, leží jedna vedle druhé a dožadují se zviditelnění. Pohyb tímto magmatem je proud vědomí, shluk fragmentů, neviditelná bytost, která neustále přetváří svou úroveň existence v čase a prostoru.

Koncept, režie, masky: Sara Bocchini

Hudba: Elia Moretti, Jakub Štourač

Výtvarná spolupráce a kostýmy: Helena Štouračová

Světelný design: Jiří Šmirk

Produkce: Petr Hromek

Hrají: Sara Bocchini, Elia Moretti, Jakub Štourač, Koza

Délka představení: 45 min.

www.continuo.cz