Předprodej byl ukončen

Architektura paměti? Socialistická výstavba a vzpomínání
KONFERENCE / KONGRES / ONLINE / PŘEDNÁŠKA

Architektura paměti? Socialistická výstavba a vzpomínání

úterý 23.3.2021 od 18:00
Live stream, Online

O akci

Monstrózní kolosy, které hyzdí ulice naší země, anebo působivé monumenty historie? Uniformní panelové obytné domy či brutalistické úřední budovy, v nichž dodnes mnozí vidí jen odkaz totality minulého režimu, tvoří významnou vrstvu architektonického reliéfu většiny našich měst. S přibývajícím časem a přirozenou potřebou péče se toto dědictví čím dál častěji stává zdrojem debat a diskusí. Je existence těchto budov v dnešní době přežitkem? Co znamenají pro současnou společnost? Daly by se nejvýznamnější z nich využít k výuce historie? Je vůbec správné, že stávají památkami? Ponořte se do „nostalgie“ a diskutujte o dědictví ne tak dávné minulosti v online přednášce historika architektury a výtvarného umění, Petra Szalaye! Spolu s ním si přiblížíme osudy architektury z dob socialismu a naučíme se hledat krásu a jedinečnost i u běžného pohledu z okna nebo na výletě na ulici. 

 

Mgr. Peter Szalay, PhD.

je historik architektury a výtvarného umění. Absolvoval Katedru vědy o výtvarném umění na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě a doktorandské studium na oddělení architektury Ústavu stavebnictví a architektury Slovenské akademie věd v Bratislavě, kde od roku 2009 působí jako vědecký pracovník. Věnuje se výzkumu architektonické tvorby 20. století na Slovensku, památkové ochraně a obnově, ale i kritice současné architektonické tvorby v slovenských a zahraničních časopisech.

 

JAK WEBINÁŘ FUNGUJE?

— Přihlašování levou zadní: Na webinář se můžete připojit přes svůj telefon anebo notebook, nepotřebujete k tomu žádné další technické vybavení. 

— Před konáním webináře vám v den jeho konání na e-mail pošleme odkaz, přes který se na webinář lehce připojíte. Pokud vstupenkou zakoupíte v den konání akce, odkaz na webinář vám přijde v jednom e-mailu přímo se vstupenkou.

— Zážitek pro aktivní i pasivní posluchače: Do webináře se můžete aktivně zapojit a klást otázky, ale zároveň je určený i pro ty účastníky, kteří chtějí raději jen poslouchat. 

— Live stream webináře se vysílá prostřednictvím platformy Vimeo, přímo ve vašem internetovém prohlížeči. Není proto potřebné nic instalovat, ani se nikde registrovat.

 

VÝHODY WEBINÁŘE:

— Zúčastnit se ho můžete z pohodlí vašeho domova anebo kanceláře.

— V nejbližších dnech po uskutečnění webináře dostanete záznam, který vám bude k dispozici po dobu 30 dní.

— Efektivnější využití vašeho času bez potřeby cestovat.

— Možnosti klást otázky a komunikovat s lektorem webináře.

— Na jeden vstup se může zúčastnit celá rodina.

 

 

Odpovědi na často kladené otázky naleznete zde:

bit.ly/OtazkyOdpovediCZ

 

Další akce pořadatele

Pozoruhodné osudy prvorepublikových vil - 10.12.2020 od 18:00, Univerzitní kino Scala, Brno

Cestovatelské kino: Antarktida - 11.2.2021 od 19:00, Městská knihovna v Praze, Praha