Předprodej byl ukončen

On-line s čajem - Slavné čaje Číny I.
FESTIVAL / KONFERENCE / KONGRES / ONLINE / PŘEDNÁŠKA / WORKSHOP / LEKCE / Gastro

On-line s čajem - Slavné čaje Číny I.

středa 31.3.2021 od 17:00
Oriental Lounge, Ostrava

O akci

Čaj má v Číně tisíciletou tradici a opravdu bohatou historii. Kdo ví, kolik šálků se za tu dobu muselo vypít a kolik čajových lístků sklidit a zpracovat. Bezesporu se jedná o astronomická čísla. Poukazují však na obrovskou zkušenost, kterou s celým procesem zpracování a podávání čaje v Číně mají. Pochází odsud pestrá paleta čajů nejrůznějších chutí a vůní, z nichž některé se stali skutečně slavné a vyhledávané a ceněné. Vydejte se s námi ve dvou workshopech za celkem osmi slavnými čínskými čaji! 

Workshop je ve formátu ON-LINE skrz aplikaci ZOOM. Účastnit se ho tak můžete odkudkoliv s připojením k internetu! Vybrat si můžete ze dvou variant: 1) chci se jen dívat a 2) chci se dívat a zaslat čaje na přípravu. Zašleme vám celkem čtyři čaje, které si společně během workshopu připravíme. Průběh celého workshopu bude nahráván a záznam bude dostupný všem, kteří si workshop zakoupili.

PRVNÍ KVARTET SLAVNÝCH ČAJŮ ČÍNY:

  • Qi Men Hao Ya z provincie Anhui – čaj, který je jediným zástupcem sorty černých čajů na seznamu čínských slavných čajů. Vznikl v roce 1875 a jeho rodištěm je provincie Anhui, která je zároveň domovem dvou slavných zelených čajů – Huangshan Mao Feng a Liu An Gua Pian. Považuje se za jeden z nejjemnějších černých čajů.
  • Tai Ping Hou Kui z provincie Anhui – doslova „Pacifický Král opic“ je čaj, který se stal velice populárním díky výhře zlaté medaile na Panamsko-pacifické výstavě v roce 1915. Posléze získal další dvě zlaté medaile, a nakonec také nejvyšší čestnou cenu na čínské mezinárodní výstavě. 
  • Lu Shan Yun Wu (Cloud Mist) z provincie Jiangxi – zelený čaj „mraků a mlhy“ ze slavné hory Lushan, jednoho z nejkrásnějších vrcholů Číny. Tradičně nese označení „China Famous Tea“, ačkoliv se v současnosti vyskytuje v první desítce pouze některých ze seznamů. Specifickým rysem je pěstování čajových keřů ve stínů a v mlze, což mění obsah látek v listu a vede k delikátní sladkosti s tóny špenátu nebo lískových oříšků.
  • Ming Qian Dong Shan Pi Lo Chun z provincie Jianxi – vynikající třída zeleného čaje, který je součástí seznamu 50 slavných čínských čajů. Původně se pěstoval v blízkosti hory Dong Ting v provincii Jianxi. Pojmenován byl podle tvaru lístků připomínajících svým zkroucením šnečí ulitky. Velmi oblíbeným se stal během dynastie Ming a později za vlády dynastie Qing čajem, kterým se vzdávala pocta císaři.

VSTUPENKY NA DRUHOU ČÁST WORKSHOPU NAJDETE ZDE.

Pokud si vyberete možnost s přípravou čaje, vše vám před on-line workshopem zašleme na vaši adresu. Objednávat ji můžete nejpozději dva dny před začátkem workshopu, poté již čaje nestihneme včas doručit. Cena varianty se zasláním čajů je včetně poštovného. Během sledování si můžete všechny nebo jen některé čaje s námi připravit a ochutnat!

MÍSTO KONÁNÍ:

  • Po zakoupení bude e-vstupenka zaslána na váš e-mail.
  • Odkaz na živé vysílání bude zaslán na váš e-mail v den konání akce. V 16:45 můžete vstoupit do místnosti. Vypněte si mikrofon a kameru, aby nebyl přednášející rušen. Akce se může zúčastnit max. 100 osob.
  • Přednáška bude probíhat prostřednictvím aplikace ZOOM. Pro dotazy bude ponechán prostor v samotném závěru workshopu prostřednictvím chatu. Bez instalace aplikace do PC (webové rozhraní): Launch Meeting - Join from Your Browser - Your Name (jméno, přezdívka) - zatržítko + hádanka - Join. S nainstalovanou aplikací v PC - Spustit aplikaci URL: Zoom Launcher. Podporované operační systémy (doporučené): Windows 7, 8, 8.1 a 10 (Home, Pro,Enterprise). Podporované prohlížeče: Windows - Internet Explorer 11+, Edge 12+, Firefox 27+, Chrome 30+ (doporučený).
  • Více informací: lounge@oriental.cz

Těšíme se na vás!

Čaj představuje druhý nejrozšířenější nápoj na naší planetě. Pokud pro vás představuje neznámý svět nebo se chcete dozvědět něco nového, workshop pod vedením zkušených lektorů vás naučí vše potřebné. Těšit se můžete na informace ze světa čajů, degustace známých zástupců čajových sort a praktické zkušenosti pro přípravu skutečně lahodného čaje.

Workshopem vás provedou Jonáš Vrchovský, který se v čajovém prostředí pohybuje od roku 1999, během té doby proškolil v přípravě čajů personál více než 15 čajoven a podnikl několik cest za čajem na Tchaj-wan a do čínského Yunnanu, a Petr Vrbata, který od roku 2013 vytváří jediný český magazín zaměřený na čaj a čajovou kulturu, je členem České barmanské asociace a její čajové sekce Czech Teatenders a za čajem se vydal na čajové zahrady v Gruzii a ve Švýcarsku.