Předprodej byl ukončen

Děkovný koncert k obnovení Mariánského sloupu
FESTIVAL / KONCERT / VÝSTAVA / Hudba – Blues, Jazz, Klasika / Umění

Děkovný koncert k obnovení Mariánského sloupu

sobota 14.8.2021 od 19:00
Kostel Panny Marie před Týnem, Praha

O akci

PRAGUE VIVALDI ENSEMBLE

Děkovný koncert k příležitosti 1. výročí obnovení Mariánského sloupu

Koncert se koná pod záštitou Ing. Petra Hejmy, starosty městské části Praha 1

HELENA SKOPOVÁ – housle
ONDŘEJ SKOPOVÝ – housle
VIKTOR MAZÁČEK – housle
DOMINIK TRÁVNÍČEK – viola
TOMÁŠ HOSTIČKA – violoncello
JIŘÍ VOPÁLKA – kontrabas
LADISLAV KOZDERKA – trubka
JAKUB HRUBÝ – baryton
DEBORA KONEČNÁ – cembalo
JAN ŠŤASTNÝ – recitace

Prague Vivaldi Ensemble jsou výhradně hráči České filharmonie, kteří mají kromě
bohatých zkušeností v oblasti symfonické hudby i četné úspěchy v hudbě sólové
a komorní.

Více informací

Prague Vivaldi Ensemble Prague Vivaldi Ensemble jsou výhradně hráči České filharmonie, kteří mají kromě bohatých zkušeností v oblasti symfonické hudby i četné úspěchy v hudbě sólové a komorní. Komorní hudba je pro členy souboru velmi osvěžující, příjemný kontrast k téměř každodenní práci s velkými skladbami symfonického orchestru. 

Jan Šťastný Jan Šťastný se narodil v roce 1965 ve Zlíně. Na televizních obrazovkách se objevoval už od dětství, například v seriálu Jedno malé sídlisko (1978) nebo v pohádce Za humny je drak (1982). Herectví vystudoval na pražské DAMU, po studiích pak vystupoval na prknech Národního divadla. V roce 1992 přijal angažmá v Divadle na Vinohradech, kde působí dodnes.

Ladislav Kozderka se narodil se v Brně do hudebnické rodiny. Studoval hru na trubku na brněnské konzervatoři a později na pražské AMU ve třídě prof. Václava Junka. V letech 1994 a 1995 působil v Pražské komorní filharmonii, v roce 1998 se stal prvním trumpetistou Operního orchestru Národního divadla v Praze a nyní zastává post prvního trumpetisty České filharmonie. Věnuje se též interpretaci současné hudby a je zakládajícím členem Ostravské bandy.

Jakub Hrubý vyrůstal v hudební rodině, studoval varhany, zpíval ve sboru. Vystudoval konzervatoř v Kroměříži a HAMU v Praze - obor sólový zpěv u prof. René Tučka a Naděždy Kniplové. Je dvorním interpretem díla východočeských skladatelů Luboše Sluky a Jiřího Strejce. Na několika koncertech vystupoval pod taktovkou Tomáše Netopila. Spolupracoval s Pražskou komorní filharmonií, Pražským komorním orchestrem, Filharmonií Bohuslava Martinů, Filharmonií Hradec Králové, Komorní filharmonií Pardubice. Vystupoval ve všech evropských zemích, také v Libanonu a Izraeli nebo na Kanárských ostrovech. V letech 2010 – 2018 byl členem souboru opery Národního divadla v Praze. Od roku 2018 se věnuje sbormistrovství a hudebnímu vydavatelství.

Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze je necelých 16 metrů vysoké sochařské dílo, postavené roku 2020 podle původního raně barokního mariánského sloupu strženého brzy po vzniku Československa. Na vrcholu je umístěna socha Neposkvrněné Panny Marie (latinsky Immaculaty), vytvořená sochařem Petrem Váňou dle poškozeného originálu. Oproti původnímu sloupu nejsou na podstavci sochy čtyř andělů bojujících se symboly zla. V poledne stín sloupu ukazuje pražský poledník, který dříve sloužil k určení slunečního času.