Předprodej byl ukončen

David Pomahač, Zapomělsem
KONCERT / Hudba – Elektronika, Folk / Country, Pop, Rock, Worldmusic

David Pomahač, Zapomělsem

sobota 18.9.2021 od 20:00
Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha

O akci

Teskné melodie, nejistoty partnerských vztahů a hledání světel na konci tunelu.

 

DAVID POMAHAČ je křehký písničkář s duší rockera a něžný rocker v roli písničkáře. Skladatel, hudebník a oceňovaný textař, vystoupil počátkem roku 2020 ze stínu známého urban-folkového dua Kieslowski a u Indies Scope vydal své debutové, sólové album Do tmy je daleko. Pokřtít jej stihl poslední den před začátkem lockdownu a dál už to všichni známe… Nicméně na to, že živě se celý rok moc hrát nedalo, deska rozhodně nezapadla a v obrovské konkurenci alb roku 2020 se umístila v první dvacítce celoroční hitparády Velká Sedma Radia 1, v žebříčku nejlepších desek roku 2020 časopisu Full Moon, v první desítce nejlepších alb roku Musicserver.cz i výběru nejlepších desek rádia Expres FM.

Do tmy je daleko představuje soubor zatím nejosobnějších písní Davidovy kariéry a posun v jeho tvorbě, ať už v textech jdoucích na dřeň, či příklonem k elektronice. Svůj podíl na tom má i citlivá produkce Tomáše Havlena (Zvíře jménem podzim, Post-hudba, Spomenik aj.). 

Téměř přesně po roce vyšel (opět u Indies Scope) záznam koncertu v Café V lese pod názvem Live 11/3/2020, které přináší skladby z desky “Do tmy je daleko” plus několik dalších ze spolupráce s Martinem Tvrdým (Bonus), které se stanou základem nového studiového alba.

David Pomahač založil projekt Bez peří, devět let strávil s legendární ústeckou kapelou Houpací koně, tři roky prožíval večírek doprovodné kapely Xaviera Baumaxy. Rok 2010 dal vzniknout duu Kieslowski. Písně stojící na zvuku kytary, piana, dvou hlasech a Davidových textech si získaly početnou fanouškovskou základnu a naplněné koncerty doma i v zahraničí. Kieslowski byli nominováni na hudební cenu Apollo a zůstaly po nich tři alba a několik EP. 

-----

o úvod večera se postará
ZAPOMĚLSEM:

Zapomělsem je stesk jesenických sudet. Písničkářství kombinující folkové kořeny a výrazné poetické texty s experimentálními přístupy.

Za projektem Zapomělsem stojí od roku 2017 Aleš Macenauer. Do širšího povědomí tuzemské alternativní scény se dostal debutovou dlouhohrající deskou Gejzír z roku 2019. Skladby jako Medvěd Josef a Pro ty chvíle se prosadily v hitparádě Velká sedma na Radio 1 a rotovaly i na dalších stanicích, např. na Radio Proglas. Pořad Reflektor zároveň zařadil Gejzír mezi 20 nejlepších českých a slovenských alb roku 2019. 

Druhá dlouhohrající deska s názvem Měsíc ve váze vyšla v dubnu 2021 u Indies MG a je originální kombinací folku a elektroniky. S Macenauerem na ní spolupracovali i hostující muzikanti, konkrétně Zdeněk Jurčík (Kafka Band, Priessnitz), Lukáš Morávek (Priessnitz), Tadeáš Polák (Severní nástupiště) a Lucie Krpalová (Prune). O mix a master se postaral Ondřej Ježek (Jámor studio) a obal desky namaloval Jakub König (Kittchen, Zvíře jménem Podzim). Singl Kdesi odstartoval ve Velké sedmě na druhém místě a deska sklidila pozitivní ohlasy. Hovoří se o ní jako o jedné z nejambicióznějších nahrávek letošního roku. 

Zapomělsem se divákům představil např. na festivalech Okolojeles, Cool v plotě nebo Hradecký slunovrat a na mnoha dalších místech po celé republice, ať už sólově či s kapelou. Vystupoval také jako předskokan Letní kapely Jaromíra 99. 

Bývá přirovnáván k alternativním singer-songwriterům jako Bon Iver nebo Sufjan Stevens. 

 

Další akce pořadatele

||ALA|MEDA|| (PL), Taškent (CZ) - 2. května od 20:00, Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha

Bohemian Blue - 24. dubna od 20:00, Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha

Vítek Novák - The Beatles: Magical Sgt. Pepper - 23. dubna od 19:00, Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha

Uvidíme, uslyšíme (Dorůžka/Honzák/Janotová/Janota) - 9. května od 20:00, Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha

Tradiční jarní Festival písničkářů - 19. dubna od 18:00 – 20.4., Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha

Helemese - 26. dubna od 20:00, Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha

Marek Dusil Blend, Nanodrob - 27. dubna od 20:00, Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha

Bohdan Bláhovec a hosté: Poetry Jam - 30. dubna od 20:00, Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha

Mosskin (US/CZ/SWE/SK), DJP - 4. května od 20:00, Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha

Přednáška Arch. Zdeňka Lukeše: Vácslav Havel (1861-1921) - 7. května od 18:30, Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha

Kolektivní halucinace - křest alba Nejistota - 14. května od 20:00, Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha

Šašaman kvintet, Jinotaj - 10. května od 20:00, Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha

Kulturní ozdravovna Jana Buriana - 15. května od 20:00, Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha

Petr Linhart & Hmlisto (SK) - 22. května od 20:00, Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha

Nuummite, Morthymer, Hollow Planet - 24. května od 19:30, Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha

23. Dylan Days / Zimmerman Frei - 25. května od 15:00, Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha

Pořadatel

Kaštan - Scéna Unijazzu