Předprodej byl ukončen

Expedice Makalu 2021 (8 485 m) / Lukáš Jasenský
KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA / SOUTĚŽ / ZÁPAS / ZÁVOD / Cestování / Outdoor / Sport

Expedice Makalu 2021 (8 485 m) / Lukáš Jasenský

středa 20.10.2021 od 18:00
14/15 Baťův Institut, Zlín

O akci

Dva a půl roku snění, příprav a zařizování. V roce 2020 dvakrát zrušená expedice a v roce 2021 se tak opět málem stalo. Nevzdal jsem to a udělal jsem vše pro to, abych na expedice uskutečnila. I když musel jsem udělat zásadní rozhodnutí.

Po komplikacích s Covidem jsem na expedici odletěl z Česka sám. Covid s expedicí opět trochu zamával. Měsíc před expedicí jsem musel vše znovu zařídit, ale podařilo se. Do Nepálu jsem přiletěl o 12 dní dřív, abych se vyhnul případným problémům. Mohl jsem tak poznávat město a život v něm, navštívit památky a dát se po tom shonu trochu do pohody. Teď už by se snad nemělo co pokazit.

Samotná expedice pak odstartovala trekem do Bc (5700 m. n. m.), když jsme na úpatí Makalu stoupali pouze ve čtyřech. Žádní turisté, vesnice obklopené ryžovými poli a monzunovými lesy. Lidé žijící stále domorodým způsobem života. Vegetace ubývalo, výškových metrů přibývalo. Po cestě trávíme noci v tea housech. Vzduchem se liné vůně koření a ohně. Dal bath, sherpa tea, místní alkoholicé nápoje z rýže. Pro portery a místní velice oblíbené.

Po stabilním počasí v dubnu následoval v květnu obrat, kdy nebylo pořádně možné předpovídat počasí ze dne na den. Bez kyslíku a bez šerpy. Počasí ovlivnilo jak samotnou aklimatizaci, tak samotné dva vrcholové pokusy, které dělily dlouhé dny čekání v Bc. Bc a samotná hora se tak stala mým domovem na 6 týdnů. Přicházející druhý cyklon při druhém vrcholovém pokusu definitivně rozhodl o ukončení expedice. Otáčel jsem v 7600 metrech při silném větru (50-60 km/h), sněžení a nulové viditelnosti. Následoval rychlý úprk do údolí, když hned další den napadlo přes metr a půl sněhu. Samotný trek zpět provázely kamenné laviny, rozvodněné řeky a mohutné sesuvy půdy. Do toho znovu udeřil v Nepálu Covid, který vše zavřel. Tři dny čekání na auto a následně přes 20 hodin jízdy zpět do Káthmándú, které nás přivítalo jako město duchů. Zrušené lety a záchrana v podobě předražené letenky charterovým letem. Dobrodružství do posledního dne. Suma sumárum expedice dlouhá dva a půl měsíce, při které jsem ztratil přes 8 kilo svaloviny, ale našel nové přátelé a hlavně si Himálaj zamiloval. Letos se na Makalu sešlo pouhých 15 pokušitelů. Těším se na další velkou výpravu v příštím roce.

Přednáška je audiovizuální.

Promítání fotografií, videí a na závěr krátkého filmového snímku včetně ukázky horolezeckého vybavení, které na expedicích využívám.

Budu se na Vás těšit.

Lukáš

Více informací

Více si můžete přečíst i v článku z rozhovoru pro Magazín Patriot.

www.lukasjasensky.com/wp-content/uploads/2021/07/L_Jasensky.pdf