Předprodej byl ukončen

Dějiny čarodějnictví
KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA

Dějiny čarodějnictví

neděle 31.10.2021 od 19:00
Městská knihovna v Praze, Praha

O akci

Nahlédněte do kapitoly naší historie, kterou nenajdete v dějepisu! Dokázaly zmařit úrodu, připravit krávu o mléko, ba dokonce přivolat hromy, blesky. Čarodějnice, strigy, čarodějky – ženám, a dokonce i mužům, kteří vynikali z průměru, se v dávných dobách přisoudil status těchto magických bytostí. Dnes bychom se nad tím mohli pousmát, ale v minulosti je nejednou čekal krutý osud. Jak ale vznikl kult čarodějnictví? Odkud se na našem území vzaly pověry o vědmách či strigoních? Uhodilo kladivo na čarodějnice i u nás stejně silně, jak v neslavně slavném Salemu? Které lokality u nás jsou dodnes považovány za čarodějnická území? Oprašte si almanachy a vstupte do zakázané sekce naší knihovny! V poutavé přednášce uznávané etnoložky a historičky, Kataríny Nádaské, doplníme naše znalosti čarodějné minulosti a zkusíme spolu pohledat odpověď na otázku, zda existují čarodějnice a čarodějové i v současnosti.

 

Mgr. Katarína Nádaská, PhD.

je oceňovaná slovenská etnoložka a historička, která se specializuje na náboženskou etnologii, etnomedicínu, magii a démonologii, středoevropské kontexty lidové kultury a vizuální antropologii. Vystudovala obor etnologie – historie na Filozofické fakultě Univerzity Komenského v Bratislavě. Pracovala nejen na své alma mater, ale i na dalších univerzitách. Absolvovala vícero vědeckých stáží na evropských univerzitách, pracovala jako kurátorka a literární historička v Muzeu města Bratislavy i jako odborná vědecká pracovnice v Divadelním ústavu v Bratislavě. V současnosti působí jako odborná pracovnice v samosprávě, věnuje se historickému poradenství pro oblast masmédií a filmu, přednáší na vícero univerzitách na Slovensku i v zahraničí. Je autorkou vícera monografií, vědeckých studií a popularizačních článků, a také je spoluautorkou etnologických filmových dokumentů.   

 

_____________________________________________________________________

 

Opatření COVID-19 pro vstup na akci

Abychom si společně mohli užít akci, je nutné, abyste splnili jednu z podmínek: prokázat se negativním PCR testem (starým maximálně 7 dní) nebo antigenním testem (starým maximálně 72 hodin), prokázat se laboratorně dokázaným překonáním onemocnění COVID-19 (ne starším než 180 dní) nebo se prokázat očkováním (od poslední dávky musí uplynout alespoň 14 dní). Všichni účastníci akce musí mít po celou dobu nasazený respirátor bez výdechového ventilu min. třídy FFP2 (KN95 / N95). Více informací: bit.ly/Covid_CZ

 

Pro vaši bezpečnost a zdraví:

• Použijte dezinfekci u vstupu

• Kromě doby konzumace noste respirátor

• Dodržujte platná nařízení

Dodržujte s námi pravidla bezpečné zábavy. Děkujeme!

Další akce pořadatele

Pozoruhodné osudy prvorepublikových vil - 10.12.2020 od 18:00, Univerzitní kino Scala, Brno

Cestovatelské kino: Antarktida - 11.2.2021 od 19:00, Městská knihovna v Praze, Praha