Předprodej byl ukončen

Drť (SK)
KONCERT / Hudba – Elektronika, Punk, Rock

Drť (SK)

čtvrtek 18.11.2021 od 20:00
Divadlo 29, Pardubice

O akci

Kapela složená ze špičkových slovenských hudebníků kapela v čele se zpěvákem Michalem Kaščákem v projektu Puntičkár, který je dosud nevídaným experimentem představujícím zhudebněné výroky z rozhovorů s bývalým šéfem komunistické StB Aloisem Lorencem.

Kapelu Drť, hudebně oscilující mezi vícerými žánry od punku přes alternativu až po free jazz, tvoří hudebníci ze Slovenska a Maďarska, z nichž každý přináší svůj vlastní rukopis a aranžérský vklad. Jejím frontmanem je Michal Kaščák – lídr kultovní slovenské kapely Bez ladu a skladu a zakladatel známého slovenského festivalu Pohoda. Stylizované texty Marka Kundláka, které vychází z rozhovorů s bývalým šéfem komunistické StB Alojzem Lorencem, spolu s intenzivním zvukem za hranicí standartních žánrů testují svědomí doby před revolučním rokem 1989 a dnes. Koncertní program Puntičkár vyšel v roce 2019 na stejnojmenném albu věnovaném obětem perzekucí, represí a vražd komunistického režimu.

Více informací

Autorem projektu je hudební skladatel a saxofonista Miroslav Tóth, známý mj. i díky spolupráci se světoznámými Kronos Quartet. Písně vznikly zhudebněním výroků, které bývalý šéf StB Alojz Lorenc poskytl deníku SME. Lorencův příběh je jedním z příkladů transformace společnosti z období totality do dnešních dní. Výroky někdejšího člena tajné bezpečnosti (a kryptologa) se stávají nástrojem přizpůsobování a znejasňování činů komunistického režimu, který pronásledoval a krutě trestal své odpůrce – z nichž mnozí za svoje odvážné postoje zaplatili životem.


Ke vstupu do D29 je třeba mít platný doklad o bezinfekčnosti, viz https://bit.ly/covid19d29

Další akce pořadatele

Kuntari (IDN) • Julek Ploski (PL) - 26. dubna od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

Tady Havel, slyšíte mě? - 2. května od 19:00, Divadlo 29, Pardubice

AVA Trio (I/TR) • Gankino Quintet - 1. května od 19:00, Divadlo 29, Pardubice

Talaqpo • Andria Nicodemou / Elia Moretti (CY/IT) - 9. května od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

Wolf Lost in the Poem: Indigem - 15. května od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

První antidiskotéka bez Jiřího Černého - 20. května od 19:00, Divadlo 29, Pardubice

Deux Nouvelles Erreurs (FR) • Totoabas - 22. května od 20:00, Divadlo 29, Pardubice