Předprodej byl ukončen

Trzaska/Vrba/Pándi/Tokar (PL/CZ/HU/U) + Meandér
KONCERT / Hudba – Blues, Jazz, Klasika, Punk, Spirituální

Trzaska/Vrba/Pándi/Tokar (PL/CZ/HU/U) + Meandér

sobota 27.11.2021 od 20:00
Divadlo 29, Pardubice

O akci

Hvězdně obsazené mezinárodní kvarteto špičkových improvizátorů z Polska, ČR, Maďarska a Ukrajiny. Jediný koncert v ČR!!! Jako support pardubicko-pražské duo Meandér.


Vedoucím projektu Trzaska/Vrba/Pándi/Tokar je saxofonista, skladatel a basklarinetista Mikołaj Trzaska, ikona polského jazzu a jazzové avant-garážové scény. Je spoluzakladatelem kultovního polského souboru Miłość. Zároveň je i uznávaným skladatelem filmové hudby, vytvořil soundtracky např. k filmům vynikajícího režiséra Wojciecha Smarzowského (Volyň, Klér, Dom zly). Spolupracoval s takovými hudebními esy jako jsou Peter Brötzmann, Lester Bowie, Venetian Snares, Otto von Schirach, The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble či power jazzcoreové trio Zu.

Více informací

Maďarsko v tomto projektu zastupuje bubeník Balázs Pándi, který je známý ve světě noise, break core, doom metalu a improvizační hudby. Kromě celé řady dalších spolupracoval například s Merzbowem, Matsem Gustaffsonem, japonským multiinstrumentalistou Keiji Hainem nebo s Thurstonem Moorem ze skupiny Sonic Youth.

Ukrajinu zastupuje kontrabasista Mark Tokar, klíčová postava tamní improvizační a jazzové hudby posledního čtvrtstoletí. Od roku 2007 je stálým členem legendárního Resonance Projectu amerického saxofonisty Kena Vandermarka.  S polským klarinetistou Waclawem Zimpelem a německým bubeníkem Klausem Kugelem hraje v kapele Undivided. Dále např. spolupracoval  s legendárním americkým kytaristou Fredem Frithem.

Reprezentantem české improscény je Petr Vrba, multiinstrumentalista a organizátor, jehož neúnavné průzkumy neidiomatické improvizace prostřednictvím trubky, klarinetů, syntezátorů, a kutilské elektroniky učinily jedním z nejaktivnějších experimentálních hudebníků v Praze.

Meandér je improvizační duo bubeníka Filipa Tománka a kytaristy Vojtěcha Výravského produkující instrumentální hudbu oscilující někde mezi volnou improvizací, noisem a drone metalem. Meandér přechází po tenké hranici mezi hudbou a hlukem. Pozoruje zrození harmonie z chaosu, procitnutí zvuku z ticha.



Ke vstupu do D29 je třeba mít platný doklad o bezinfekčnosti, viz https://bit.ly/covid19d29