Předprodej byl ukončen

Cestovatelské středy: Jakub Vágner, Mnislav Zelený Atapana
KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA / Cestování / Outdoor

Cestovatelské středy: Jakub Vágner, Mnislav Zelený Atapana

středa 9.2.2022 od 19:00
Národní muzeum (historická budova), Praha

O akci

JAKUB VÁGNER

Extrémní rybář: NOVÁ GUINEA I RUSKO

Sympatický fešák úspěšně popularizuje rybolov. Natáčí pro National Geographic, Discovery... Po společné expedici na Guineu stihl extrémy ruského severu.

Držitel rekordů v lovu sladkovodních ryb má i světové rekordy All-tackle IGFA. Proslul v pořadu Fish Warrior na National Geographic Channel. Je finalista 10. ročníku StarDance (3. místo). Studoval na Pražské konzervatoři kontrabas. Ve 3. ročníku školu opustil a vyjel do Austrálie, kde se seznámil s mentorem Rexem Huntem, rybářskou celebritou. Poté pracoval jako rybářský průvodce „big game fishing“. Mediálně se prosazuje hned po návratu z Austrálie. První TV pořad ČT„Jak na to“ má úspěch, podobně i 20 - ti dílný seriál „S Jakubem na rybách“ v ČT i Slovenské televizi. V roce 2010 šestidílný seriál pro National Geographic Channel „Fish Warrior“ mapuje největší sladkovodní ryby světa. 2011 začíná seriál „Rybí legendy Jakuba Vágnera“, dobrodružné dokumenty běží v prime time ČT. Série pokračuje na Discovery Channel. Navazuje druhá série „Rybí legendy“. Dlouholetý projekt „Sladkovodní Giganti“ monitoruje 20 největších sladkovodních ryb planety s váhou nad 100 kg a délkou nad 2 m. Drží světové rekordy „All-tackle“. Jeho největší sladkovodní rybou je Arapaima Gigas s 154 kg a délkou 307 cm. Jde o největší kus, co byl na rybářský prut sportovně uloven. Propaguje styl Chyť a pusť. Ryby po ulovení vrací do vody.

 

MNISLAV ZELENÝ ATAPANA

Etnolog: ŠAMANI AMAZONIE

Věhlasný kulturní antropolog a odborník na indiány odhalí zkušenosti se šamanismem.

Hlavním předmětem jeho zájmu jsou indiánské kmeny Latinské Ameriky, hlavně Amazonie. Kromě kulturní antropologie ho zajímá archeologie a historie. Do Jižní Ameriky podnikl řadu poznávacích i badatelských cest. Při pobytu mezi indiány v roce 1989 byl adoptován do kmene Jawalapiti a získal indiánské jméno Atapana (List zelené palmy), které používá jako součást jména i ve své publikační činnosti. V letech 1996–2001 byl velvyslancem České republiky v Kolumbii a Ekvádoru. Po studiu ekonomie na Vysoké škole zemědělské v Praze se v roce 1967 přihlásil na filozofickou fakultu Karlovy univerzity ke studiu etnografie, které dokončil v roce 1974. Již v tomto období strávil v zemích Latinské Ameriky delší dobu na soukromých cestách, expedicích. Studoval etnografii v Limě. Po zákazu publikovat vystřídal různá zaměstnání, vypravil se znovu do Brazílie. Po roce 1989 podnikal, v letech 1993–1996 pracoval u španělské společnosti Grupo Antolín. Byl externí spolupracovník Centra iberoamerických studií Karlovy Univerzity, kde přednášel. Založil a byl prvním prezidentem Latinskoamerické společnosti. V roce 2003 založil nadaci Velká Amazonie na ochranu tamějších indiánů a deštných pralesů. Píše knihy, články, blog, přednáší. Vyjadřuje se i k problémům euroatlantické civilizace a ekologie. Do Jižní Ameriky se často vrací. Jeho knihy ENCYKLOPEDIE ŠAMANISMU i NA CESTĚ ZA SNEM mají úspěch. Seznámíme se s nejnovější publikací, ATLAS INDIÁNŮ JIŽNÍ AMERIKY.

Pořadatel