Předprodej byl ukončen

Cestovatelské středy: Milan Knížák, Ivan Fíla
KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA / Cestování / Outdoor

Cestovatelské středy: Milan Knížák, Ivan Fíla

středa 9.3.2022 od 19:00
Národní muzeum (historická budova), Praha

O akci

MILAN KNÍŽÁK

Ex ředitel Národní galerie: USA

Prof. Milan Knížák, dr.A Působí v oborech výtvarné umění (malba, socha, design a móda, architektura), hudba, literatura, teorie, dějiny loutkářství… Hobby se přeměnilo v profesionalitu.

Narozen 19.4.1940 v Plzni, vystudoval 11- ti letou střední školu v Plané u ML. Studium na ostatních školách (VŠP, AVU, UK) nedokončil pro neschopnost vejít se do normalizovaného školství.

Po tzv. „Sametové revoluci“ nejradikálněji ze všech čsl. univerzit reformoval Akademii výtvarných umění a stal se jejím prvním polistopadovým rektorem. Po 8 letech se stává generálním ředitelem NG v Praze, ale nepřestává učit.

Uváděn mezi 500 nejvýznamnějšími světovými umělci 20. století spolu s Fr. Kupkou a Jiřím Kolářem. Jeho skladba BROKEN MUSIC je zařazena mezi 1000 nejdůležitějších hudebních kompozic 20. století. Více než 100 samostatných výstav a několik set společných výstav na různých místech světa. Mnoho koncertů a hudebních vystoupení. Zakladatel českého hnutí AKTUAL a člen mezinárodní skupiny FLUXUS (director of Fluxus East). Policajty označovaný za krále Mániček. Za komunistické totality mnohokrát zadržen a několikrát souzen, především pro paragraf 112, hlava I, poškozování zájmů republiky v zahraničí. Bylo vydáno víc než 80 samostatných katalogů a autorských knih. Několik set katalogů společných. Řada hudebních nosičů vyšla doma i v zahraničí. Dvoudílná vědecká Encyklopedie výtvarníků loutkového divadla.

 

IVAN FÍLA

Režisér: JESENÍKY

Filmový režisér, scenárista a spisovatel má nominaci na Oscara i Zlatý glóbus.

Studoval film a fotografii v Kolíně nad Rýnem. Pracoval jako fotograf v Hongkongu, Bangkoku a New Yorku i jako novinář a dokumentarista pro Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Jeho nejvýznamnější film Lea získal nominaci na Zlatý glóbus a Evropskou filmovou cenu. Král zlodějů se dostal do širší nominace na Oscara, dostal cenu za nejlepší evropský scénář. Mezinárodní úspěch otevřel cestu do Hollywoodu. Na pozvání Stevena Spielberga napsal pro studio Dream Works scénář The Betty Schimmel Story. Pro zahraniční televize točil dokumentární filmy Margarete Buber-Neumann – Německý osud, Kroky v labyrintu, Mlha, Václav Havel – Česká pohádka a další. V roce 2018 vydal k 50. výročí pražského jara první román Muž, který stál v cestě. Stal se bestsellerem a nejposlouchanější radioknihou ČR Plus. 2019 následuje Rytec kamejí. Surrealistická pohádka pro dospělé sklízí nadšené ohlasy. Třetí kniha Nouzový stav – Zápisky cestovatele časem vznikala na jaře 2020 za 60 dnů prvního nouzového stavu. Putoval osiřelou Prahou a reflektoval zážitky, myšlenky a vzpomínky. Vrátil se k milované černobílé fotografii. V kombinaci textů a fotografií pokračuje ve fotoesejistické knize Jeseníky - Čas, ten pohyblivý obraz věčnosti. Putoval rok po Jeseníkách, naslouchal příběhům, zaznamenával pohnuté lidské osudy, dějinné tragédie a křivdy, vítězství vůle a nezlomnosti. Pocity vyjádřil v černobílých impresích stylu magického realismu.

Více informací

Doplňujeme hosty k tématu válka na Ukrajině, snažíme se reagovat na aktuální dění.

Ve středu 9.3. kromě pana Knížáka a pana Fíly vystoupí Jefim Fištejn a Libor Dvořák. Očekáváme velký zájem, takže místo v Historické budově se bude večer konat v Nové budově Národního muzea.

Navyšujeme kapacitu na 200 míst.

Vše ostatní, včetně ceny vstupného se nemění.

Další akce pořadatele

Výstava Tajemná Indonésie, Tamtamy času - Nová Guinea - 7.12.2023 od 12:00 – 30.4.2024, Palladium Praha, Praha

Cestovatelské středy v NM: Kolbaba, Žmolík, Švaříček - 17. dubna od 19:00, Národní muzeum (nová budova), Praha

Cestovatelské středy v NM: Písařík, Vachler, Seidlová - 24. dubna od 19:00, Národní muzeum (nová budova), Praha

Žlutý pes + Martin Kudlička - 20. dubna od 20:00, KC Semilasso, Brno

GO KAMERA 2024: Turek, Macko, Hejma - 20. dubna od 13:00, Pavilon Anthropos, Brno

GO KAMERA 2024: Švaříček, Hogenová - 20. dubna od 17:15, Pavilon Anthropos, Brno

GO KAMERA 2024: Vila Stiassni - Adam Gebrian - 16. dubna od 18:00, Vila Stiassni, Brno

GO KAMERA 2024: Vila Stiassni - Eva Jiřičná - 16. dubna od 20:00, Vila Stiassni, Brno

Pořadatel