Předprodej byl ukončen

Ester Krumbachová / Komentovaná prohlídka a performance
VÝSTAVA

Ester Krumbachová / Komentovaná prohlídka a performance

středa 16.2.2022 od 17:00
Dům umění města Brna, Brno

O akci

Srdečně zveme na komentovanou prohlídku výstavy Ester Krumbachová. Výstavou provede kurátorka Edith Jeřábková. Událost doprovodí performance Jiřího Kovandy.

 

ESTER KRUMBACHOVÁ

Ester Krumbachová (1923–1996) od roku 1953 pracovala jako divadelní výtvarnice – nejprve v Českých Budějovicích, později v Praze. Podílela se na mnoha výrazných filmech české nové vlny (Démanty noci, Sedmikrásky, Valerie a týden divů, Ucho ad.). V roce 1970 natočila svůj jediný film Vražda Ing. Čerta. Po roce 1972 jí bylo zakázáno se podílet na celovečerních filmech a na televizní tvorbě. Jen příležitostně spolupracovala s Krátkým filmem Praha, mimopražskými filmovými studii a podílela se na několika filmech zahraniční produkce. Zákaz se jí podařilo překročit v roce 1983, kdy s Věrou Chytilovou natočily film Faunovo velmi pozdní odpoledne. Po roce 1990 se opět k filmu mohla vrátit, její poslední prací byla dramaturgie, výtvarná scéna a kostýmy pro film Marian (1996).

 

JIŘÍ KOVANDA: PORTRÉT UMĚLCE JAKO MALÉHO CHLAPCE

Když jsem byl malý chlapec, jednou z mých oblíbených hraček byl provázek. S maminkou jsme chodívali každý den odpoledne na procházku a já jsem velice rád za sebou táhl provázek. Čím delší, tím lepší, bez ničeho, jen obyčejný provázek. Rodičům se to nelíbilo, trvali na tom, že mi na provázek přivážou autíčko nebo vozíček, nebo aspoň něco... Asi se styděli, že to vypadá, že nemají ani na hračku pro syna. Tak mi to většinou nedovolili.

Více informací

Aktuální covid opatření pro vstup na akci najdete ZDE.

www.dum-umeni.cz/

Pořadatel

Dům umění města Brna