Předprodej byl ukončen

Lenka Vítková / Inge Kosková / Martin Vongrej
VÝSTAVA / Umění

Lenka Vítková / Inge Kosková / Martin Vongrej

24. února – 14. května 2022 od 11:00
Fait Gallery, Brno

O akci

Vstupenku lze použít kterýkoli den v rámci otevírací doby, kromě některých vybraných doprovodných programů. 

Pro aktuální informace sledujte naše webové a facebookové stránky.

___________________________________________________________________

 

LENKA VÍTKOVÁ / PRVNÍ KNIHA EMBLÉMŮ

Expoziční řešení, umělecká spolupráce: David Fesl

Grafický design knihy a přívěsků: Daniela & Linda Dostálková, Sonni Scheuringer

Text: Marek Pokorný

Výstava Lenky Vítkové akcentuje téma vizuálně-textového spojení a nechává jej vyznít díky rovnocenné prezentaci obrazů a textů vytvářejících spolu nedělitelný celek. Projekt je koncipován jako komplexní prostředí skládající se z autorských textů a obrazů instalovaných do jakéhosi labyrintu, který scénickým způsobem vede návštěvníkův pohyb galerií. Souběžně s výstavou vychází stejnojmenná autorská publikace.

 

INGE KOSKOVÁ / PROUD

Kurátorky: Marie Štindlová a Lenka Vítková

Kurátorský výběr akcentuje suverenitu a plnost kreslířčina projevu. Objevuje intenzitu grafitových a štětcových stop v záznamech hudby, vrstvené perokresby vnímá jako silové zářiče. Bez omezení formátem papíru vytvoří umělkyně jednu kresbu přímo v prostoru galerie.

 

MARTIN VONGREJ / KVALITA SVĚTLA Z ODDĚLENÉ SFÉRY A KVALITA ROTUJÍCÍHO SVĚTLA

Kurátor: Jiří Ptáček

Tvůrčí strategie Martina Vongreje jsou na jeho rodném Slovensku vnímány jako svébytné navazování na lokální charakteristiky konceptuálního umění 2. poloviny 20. století. Jeho schopnost vycházet z hluboce promyšleného programu, který od lidského subjektu stoupá vzhůru ke kosmickým výšinám (a z nich – přitahován gravitací, obohacen a rozšířen - opět klesá k člověku) ho staví po bok těch nejobdivuhodnějších uměleckých koncepcí, co nám jeho předchůdci po sobě zanechali. V jeho pojetí se umělecké dílo staví mezi lidské smysly a okolní svět, vizualizuje v nich přítomné (fyzikální i duchovní) principy a zároveň podněcuje jejich myšlení a prožívání. Nové malby, tvořící jádro výstavy ve Fait Gallery, patří k tomu nejsubtilnějšímu, co Vongrej vytvořil. Geometrie barevných bodů uložených v prostorech mezi rovnoběžnými nebo křížícími se liniemi utvářejí vzájemné konstelace, jsou od sebe odděleny a zároveň se provazují do skupin. Vnímání těchto vazeb je bytostně spojeno s procesem nevědomě probíhající rozhodování. Mezi viděním a myšlením se opět odehrává „hra na kvantování“, u nichž nelze současně měřit jejich polohu a hybnost, ale v každém okamžiku dojít pouze k jednomu kvalitativně odlišnému výsledku.

 

Více informací

Fait Gallery

Ve Vaňkovce 2, 602 00 Brno

út–so 11.00 – 18.00

www.faitgallery.com

Další akce pořadatele

Marian Palla / Habima Fuchs - 22. února od 10:00 – 4.5., Fait Gallery, Brno