Předprodej byl ukončen

Temné hodinky
KONCERT / VÝSTAVA / Hudba – Blues, Jazz, Klasika / Umění

Temné hodinky

úterý 12.4.2022 od 19:00
Evangelický kostel, Valašské Meziříčí

O akci

Veškerý výtěžek ze vstupného bude prostřednictvím Charity Valašské Meziříčí věnován na humanitární pomoc Ukrajině.

 

Duchovní rozjímání při svíčkách...

PROGRAM:

Carlo Gesualdo da Venosa: Responsoria pro Feria V in Coena Domini

 

ÚČINKUJÍ:

Czech Ensemble Baroque Quintet a hosté

umělecká vedoucí: Tereza Válková

 

SOLI:

Romana Kružíková, Martin Ptáček, Jakub Kubín, Jiří Miroslav Procházka, Václav Kovář

orgel positiv: Ondřej Múčka

Více informací

Czech Ensemble Baroque Quintet

Pětičlenný vokální ansámbl je tvořen mladými sólisty, kteří se specializují na autentickou interpretaci staré hudby. Zabývá se také vokální tvorbou autorů 20. století. Je součástí vokálně instrumentálního tělesa Czech Ensemble Baroque, které je zaměřeno na autentické provádění velkých barokních oratorií, oper a kantát.Těžištěm činnosti Quintetu je zejména madrigalová tvorba a duchovní moteta 17. století (Montevedi, Arcadelt, Lasso, Byrd, Schütz). Czech Ensemble Baroque Quintet má mimo jiné v repertoáru i novou podobu madrigalů Bohuslava Martinů a jiných autorů 20. stol. Uvádí také premiéry soudobých skladatelů, například Cyklus písní na slovenské lidové texty skladatele Juraje Čiernika nebo Kantáta pro čtyřruční klavír a vokální quintet Maria skladatele a varhaníka Martina Jakubíčka, kterou premiéroval s klavírním duem Renaty a Igora Ardaševových.

V roce 2011 soubor nastudoval specifický program hebrejských písní, které pro quintet upravil skladatel a přední český odborník na židovskou hudbu Tomáš Novotný a s tímto programem natočil také CD.

Soubor je zván ke spolupráci a vystoupením po celé České republice i do zahraničí.(Slovensko, Polsko, Rakousko, Německo aj.) a kromě mateřského orchestru Czech Ensemble Baroque pracoval také s Capellou Appollinis Barbary Marie Willi, souborem Musica Aeterna Petra Zajíčka aj.

V roce 2017 natočil svůj debutový videoklip k Monteverdiho madrigalům a premiéroval madrigalový cyklus Lukáše Hurníka Poslední léto s Juliet na texty Jana Tůmy. Speciálně pro Quintet zkomponovali madrigalové cykly brněnští autoři tří generací – Jiří Miroslav Procházka, Martin Jakubíček a Miloš Štědroň.

 

 

Ondřej Múčka (orgel positiv)

Ondřej Múčka pochází z Brna. Své první hudební zkušenosti sbíral na různých brněnských hudebních školách, na kterých se učil hrát na housle. Během studia na Biskupském gymnáziu v Brně začal navštěvovat Základní uměleckou školu se zaměřením na chrámovou hudbu v Brně. Zde obdržel své první hodiny varhan, liturgiky a zpěvu. Po maturitě na Biskupském gymnáziu v roce 1997 úspěšně složil příjmací zkoušky na Hudební a výtvarnou vysokou školu v rakouském Štýrském Hradci, kde sedmileté studium Katolické chrámové hudby zakončil třemi magisterii z varhanní literatury a improvizace, z dirigování sboru a orchestru a z gregoriánského chorálu.

V průběhu tohoto studia měl možnost podílet se pěvecky i hráčsky na mnoha hudebních festivalech jak ve štýrském regionu, tak i mimo hranice Rakouska a Evropy. V roce 2003, kdy bylo město Graz (Štýrský Hradec) hlavním kulturním městem Evropy, se tak mohl aktivně účastnit více než 40 koncertů duchovní hudby.

Po návratu do České republiky je zaměstnán jako Regens Chori při kostele sv. Jakuba v Brně a od října 2005 pokračuje doktorandským studiem gregoriánského chorálu na Umělecké univerzitě ve Štýrském Hradci. Od září 2006 pracuje v Brněnské diecézi jako člen diecézní organologické komise a učí na Konzervatoři evangelické akademie v Kroměříži.

 

Tereza Válková (umělecká vedoucí)

Pochází z Třebíče. Po studiu na Brněnské konzervatoři (hra na klavír) pokračovala ve studiu sólového zpěvu na Akademii staré hudby v Brně a studiu dirigování sboru na UK v Praze u J. Koláře a M. Štryncla (gregoriánský chorál u D. Ebena). Poté vystudovala sólový zpěv na Fakultě Umění Ostravské Univerzity u Mgr. Barbory Baranové. Je absolventkou řady kurzů interpretace staré hudby. Věnuje se převážně interpretaci hudby starších slohových období. Od roku 2007 je sbormistrem souboru Czech Ensemble Baroque, pod jehož hlavičkou založila vokální kvintet specializující se na vrcholnou vokální polyfonii a madrigalovou tvorbu 17. století.  Od roku 2008 je Tereza Válková lektorkou sborové třídy na Letní škole barokní hudby.

Další akce pořadatele

Tůma: Nešpory - 22. května od 19:00, Kostel sv. Janů, Brno

BENDA: MÉDEA - 20. června od 19:00, Besední dům, Brno

Juditha Triumphans - 14. září od 19:00, Besední dům, Brno

Tůma: Nešpory - 21. května od 19:00, Kostel nanebevzetí Panny Marie, Valašské Meziříčí

Pořadatel

Czech Ensemble Baroque