Předprodej byl ukončen

Lenka Filipová, S. Barry,  Smyčcový oktet Brno Strings
KONCERT / Hudba – Folk / Country, Pop, Worldmusic

Lenka Filipová, S. Barry, Smyčcový oktet Brno Strings

pátek 9.12.2022 od 20:00
Kulturní dům, Konstantinovy Lázně

O akci

VÁNOČNÍ KONCERT

Lenka Filipová pochází z uměleckého prostředí, její otec byl studovaný operní pěvec a pražský divadelní herec, matka pracovala coby učitelka hudební výchovy, při které používala kytaru, a tak byla Lenka již od mládí předurčena stát se zpěvačkou a kytaristkou. V roce 1976 absolvovala kurzy hry na kytaru v Mezinárodní hudební akademii v Paříži. Tam také občas vystupovala ve studentských klubech. V letech 1973–1975 se objevila i na prknech Divadla Semafor. Na podzim 1974 hostovala v koncertním programu Karla Gotta. Zpívala i se skupinou Spirituál kvintet, Orchestrem Karla Vágnera nebo skupinou Flop Karla Zicha.

Lenka Filipová je osobnost, která se svou tvorbou provinčnímu českému popu vždy vymykala. Její hřejivá lidská pozitivita, jazykové vybavení, instrumentální preciznost a nezaměnitelně hladivý hlas patřil a patří ke klenotům české popové scény. S léty získal šedivější zabarvení a drsnější odstíny, ale svůj samet si zachovala. Filipová se stala jedinečnou českou zvěstovatelkou kvalitního folkpopu s názorem, který dokázal osobitě vstřebat vlivy francouzské, anglické a obohatit je o klasicko-hudební postupy. Její vývoj směrem k novým hudebním břehům je proto velmi potěšující. Lenka Filipová stále ukazuje, že umělec nemusí žít jen z podstaty a z minulosti. Naopak, může svým šarmem, inteligencí a hudební projevem okouzlit v každém věku, pokud tak činí s rozumem, láskou a radostí.

Na svém kontě má víc než 20 studiových alb, ze kterých pochází řada hitů – Částečné zatmění srdce, Zamilovaná, Za všechno může čas a další

Sean Barry je mladý muzikant se světlou budoucností. Má totiž jeden zvláštní dar, umí hrát na nástroj, který v dnešní době není příliš obvyklý.
Pochází z Anglického Newcastlu, kde žil až do svých devatenácti let. S harfou se poprvé setkal ve svých devíti letech.  Hodně cestoval a Česká republika mu učarovala natolik, že se rozhodl tady zůstat..Stal se pět let za sebou mistrem Velké Británie v hraní na keltskou harfu a za svůj talent si vysloužil několik dalších cen, jako například BBC National music festival in London a mnoho dalších.

 

Hudební těleso Brno Strings vzniklo spojením vynikajících hudebníků, kteří se zaměřují na interpretaci komorní hudby. Členové souboru jsou první hráči brněnských orchestrů Janáčkovy opery a Filharmonie Brno a dlouholetí členové komorních souborů jako například Czech Virtuosi, Českých komorních sólistů, kvarteta Incognita nebo Slovanského kvarteta.

 

Vystupující

Lenka Filipová (CZ) – web