Předprodej byl ukončen

Ukrajinské architektonické dědictví pod ruskou hrozbou
KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA / VÝSTAVA / Cestování / Outdoor / Umění

Ukrajinské architektonické dědictví pod ruskou hrozbou

pondělí 11.4.2022 od 18:00
Dům pánů z Kunštátu, Brno

O akci

Od prvních dnů ruské války proti Ukrajině dochází k systematickému a rozsáhlému ničení architektonického dědictví, k nenávratným ztrátám památek a kulturního dědictví. O současné situaci na Ukrajině z hlediska památkové péče bude přednášet Ievgenia Gubkina, historička architektury z Charkova:

"Ruská armáda záměrně ničí historická centra našich měst – starověký Černihiv, barokní Sumy, klasicistní Cherson a Mykolajiv, historizující Mariupol a modernistický Charkov. Celé centrum Charkova, kde se nachází největší množství památek různých stylů a období, bylo vážně poškozeno ruskými bombami, každá čtvrtá budova byla zničena. Charkov je světově proslulý svou meziválečnou modernou, včetně sovětsko-ukrajinského konstruktivismu, jehož hlavním příkladem je budova Děržpromu, zapsaná na seznam čekatelů památek UNESCO. Součástí souboru je bývalé vládní centrum sovětské Ukrajiny, dnešní náměstí Svobody s budovou Charkovské regionální správy, jejíž bombardování zachycené na videu z 1. března obletělo svět."

Ievgenia Gubkina je spoluzakladatelkou neziskové organizace Urban Forms, femininistického uskupení Modernisti a projektů věnovaných popularizaci ukrajinského architektonického dědictví, Ukrajinský konstruktivismusEncyklopedie ukrajinské architektury. Je autorkou publikací Slavutych: Architectural Guide (2015), Soviet Modernism. Brutalism. Post-Modernism. Buildings and Structures in Ukraine 1955–1991 (2019) ad.

Přednášku  v anglickém jazyce pořádá Brněnský architektonický manuál a Dům umění města Brna. Více informací najdete na webu bam.brno.cz.

 

Další akce pořadatele

Prior – komentovaná prohlídka - 26. dubna od 17:00, OC Dornych, Brno

Prior – komentovaná prohlídka - 27. dubna od 10:00, OC Dornych, Brno

Prior – komentovaná prohlídka - 27. dubna od 15:00, OC Dornych, Brno

Prior – komentovaná prohlídka - 28. dubna od 10:00, OC Dornych, Brno

Prior – komentovaná prohlídka - 28. dubna od 15:00, OC Dornych, Brno

Pořadatel

Dům umění města Brna