Předprodej byl ukončen

Mistři Svatovítské Katedrály
FESTIVAL / KONCERT / PŘEDNÁŠKA / VÝSTAVA / WORKSHOP / LEKCE / Hudba – Blues, Jazz, Klasika / Osobní rozvoj / Umění

Mistři Svatovítské Katedrály

sobota 2.7.2022 od 15:30
Bazilika Navštívení Panny Marie, Hejnice

O akci

MISTŘI SVATOVÍTSKÉ KATEDRÁLY
MIROSLAV KEJMAR – trubka
JOSEF KŠICA – varhany

Pořadatel: Dvořákův festival

Program:
César FRANCK - Preludium, fuga a variace
Georg Friedrich HÄNDEL – Gloria in excelsis Deo, Largo
Arcangelo CORELLI – Lento, Allegro
Franz SCHUBERT – Ave Maria
Girolamo FRESCOBALDI – Toccata per L´Elevazione
Johann Sebastian BACH – Toccata a fuga d moll BWV 565
Tomaso ALBINONI – Adagio
Josef KŠICA (*1952) – Toccata – improvizace
Dietrich BUXTEHUDE – Preludium a fuga D dur
Erroll GARNER – Misty
Léon BOËLLMANN – Toccata

Více informací

Miroslav Kejmar se narodil roku 1941 na Kladně. Studoval na Vojenské hudební škole a ve studiu pokračoval na Pražské konzervatoři a na AMU u prof. Václava Paříka. Jeho dalšími učiteli byli prof. Adolf Scherbaum, Antonín Dokoupil a Stanislav Šimek. Již v době studií hrál v orchestrech Hudebního divadla v Karlíně, Divadla na Vinohradech, ve Filmovém symfonickém orchestru, ale také v řadě orchestrů tanečních – Orchestr Václava Hybše, orchestr Karla Gotta nebo Karla Vlacha. Jeho nástupem do České filharmonie v roce 1970 a s následným postem sólotrumpetisty – to bylo v letech 1972 – 2008 získala Česká filharmonie hudebníka, který se výrazně podílel na celkovém zvuku tohoto významného orchestru. Desítky let patří k nejvýznamnějším českým sólistům. Jako sólový hráč je známý nejen v Evropě, ale i v Japonsku a Miroslava Kejmara doprovázela řada významných orchestrů. Na svém repertoáru má mnoho koncertů od barokní po soudobou hudbu a jeho diskografie obsahuje nejzásadnější díla trumpetové literatury. Nahrávky jsou zaznamenány na labelech významných světových gramofonových společností.

Je zakládajícím členem souboru Pražských žesťových sólistů, se který koncertuje již čtvrtou dekádu. V roce 1998 byl přizván ke spolupráci s prestižním souborem “Ten of the best”, který se skládá z deseti nejlepších trumpetistů světa.

Miroslav Kejmar je profesorem Pražské konzervatoře. Pedagogicky působí také v Japonsku na tzv. Master class a usedá v porotách mezinárodních žesťových soutěží po celé Evropě.

Josef Kšica, absolvent konservatoře v Brně a Hudební fakulty AMU v Praze, (varhany – prof. Milan Šlechta, prof. Jiřina Pokorná, varhanní improvizace – prof. Jaroslav Vodrážka) působil od roku 1981 jako korepetitor v Pražském mužském sboru (sbormistr M. Košler). V letech 1985 – 1992 byl členem Pražského filharmonického sboru, se kterým podnikl četná zahraniční turné a natočil řadu významných hudebních projektů.

V roce 1990 stál u zrodu Pražského komorního sboru, kde působil devět let jako sbormistr, varhaník a korepetitor. Významné je jeho účinkování na zahraničních festivalech v roli cembalisty a varhaníka /Kolín nad Rýnem, Schleswig, Stuttgart, Salzburg, Pesaro, Palermo, Perth/. V neposlední řadě je i cembalistou souboru Ars Instrumentalis Pragensis, se kterým obdržel 1. cenu a zlatou medaili na mezinárodní soutěži v japonské Ósace /1996/. Věnuje se realizacím staré české a světové hudby pro nahrávací společnosti a televizi.

Od roku 1999 je varhaníkem a ředitelem kůru katedrály sv. Víta v Praze a sbormistrem Pražského katedrálního sboru.