Předprodej byl ukončen

GO kamera: M. Václavík - Extrémní jídla, J. Sázel -Malý Tibet
FESTIVAL / KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA / Cestování / Outdoor

GO kamera: M. Václavík - Extrémní jídla, J. Sázel -Malý Tibet

neděle 24.4.2022 od 17:30
Hvězdárna a planetárium Brno, Brno

O akci

Přednášky průvodců a blízkých CK Livingstone na festivalu GO Kamera

Milan Václavík: EXTRÉMNÍ JÍDLA VE SVĚTĚ - s ochutnávkou

Jiný kraj, jiný mrav. To platí i v jídle. Procestujte celý svět a podívejte se, jaké anomálie se v různých kulturách vyskytují na talíři. Cestovatelská přednáška zaměřená na pochopení odlišných kulturně gastronomických zvyků. Proč je kráva v Indii posvátné zvíře, nebo proč muslimové nekonzumují vepřové? Podíváme se do Vietnamu na pití hadí krve, do Kambodže na smažené tarantule, nebo na kaviár východu - ptačí sliny. Přednáška je spojená s ochutnávkou.

Milan Václavík - jeho životní motto je "cestuj všemi smysly!" Profesí kuchař, cestovatel, průvodce a zakladatel několika projektů s využitím hmyzu jako potraviny se na svých cestách zaměřuje na lidi a jejich kulturně gastronomické návyky. 

 

Jiří Sázel: MALÝ TIBET - BRONTOSAUŘI V HIMÁLAJI

Spojit cestování a pomoc se zdá jako super nápad. Dobré úmysly se však nemusí vždy zcela trefit do černého. Jirka viděl, jak jeden obyvatel Malého Tibetu dostal k narozeninám ze zahraniční pračku, kterou 10 nepoužil, protože neměl, vodu, prášek a odpad? Jak se vesnici o 200 obyvatelích dvě české neziskovky postavili každá vlastní školu. Jak se parta dobrovolníků chtěla pomoci, ale zapsala se tamním obyvatelům pouze obrovskou chlastačkou v tamní hospodě a potom se mezi sebou poprala, když jim Dalajláma řekl, že z kapacitních důvodu vezme na audienci jenom polovinu. Jirka však taky viděl, jak mu pod rukama vyrostla škola pro 250 dětí, které získali nejlepší studijní výsledky v okrese a taky finanční podporu 14. Dalajlámy.  
Na přednášce se dozvíte, co všechno jde v Malém Tibetu vidět a zažít a co dělat a nedělat abyste tamním obyvatelům skutečně pomohli.
 

Jiří Sázel - jezdí do Malého Tibetu již 10 let. Poprvé tam vyrazil v roce 2008 a jako dobrovolník vyučoval děti a pomáhal na stavbě. Mezitím založil neziskovku Brontosauři v Himálajích, která bere do Malého Tibetu každý rok 60 lidí, kteří zde chtějí cestovat a také pomáhat.

Další akce pořadatele

Výstava Tajemná Indonésie, Tamtamy času - Nová Guinea - 7.12.2023 od 12:00 – 30.6.2024, Palladium Praha, Praha

Cestovatelské středy v NM: Písařík, Vachler, Seidlová - 24. dubna od 19:00, Národní muzeum (nová budova), Praha

Žlutý pes + Martin Kudlička - 20. dubna od 20:00, KC Semilasso, Brno

GO KAMERA 2024: Turek, Macko, Hejma - 20. dubna od 13:00, Pavilon Anthropos, Brno

GO KAMERA 2024: Švaříček, Hogenová - 20. dubna od 17:15, Pavilon Anthropos, Brno

Pořadatel