Předprodej byl ukončen

GO Kamera: A.Hlavička - Hory Afriky, K.Špirochová - Japonsko
FESTIVAL / KONFERENCE / KONGRES / PŘEDNÁŠKA / Cestování / Outdoor

GO Kamera: A.Hlavička - Hory Afriky, K.Špirochová - Japonsko

pátek 22.4.2022 od 20:30
Hvězdárna a planetárium Brno, Brno

O akci

Přednášky průvodců a blízkých CK Livingstone na festivalu GO Kamera

Aleš Hlavička: HORY VÝCHODNÍ AFRIKY

Východní Afrika – oblast zásadním způsobem ovlivněná a utvářená systémem Velké příkopové propadliny. Tento rozsáhlý geomorfologický jev je pak zodpovědný za vznik soustavy jezer, zlomových pohoří a izolovaných vulkánů, které potvrzují minulou i současnou seismickou aktivitu regionu. Na relativně malém prostoru navštívíme místa se zásadním vlivem na vznik a vývoj lidského druhu. Všech těchto úžasných věcí se však dotkneme jen okrajově. Naším cílem jsou nejzásadnější pohoří a vrcholy oblasti, od Konga, přes Rwandu a Ugandu. Společnou pouť pak symbolicky zakončíme na nejvyšší hoře Afriky – Kilimandžáru.

Aleš Hlavička – profesně se zabývá plasty. Plnit své cestovatelské sny vyráží pěšky, na kole, v sedle motocyklu i autem. Okouzlen minulostí starých kultur, se skrze cestování snaží hledat odpovědi na problémy a výzvy dnešního světa. Bez rozdílu nadmořských výšek jsou kopce jeho neutuchající vášní.

Kateřina Špirochová: LETNÍ JAPONSKO - ZEMĚ FESTIVALŮ A OHŇOSTROJŮ

Léto je překvapivě mimořádně atraktivní dobou, kdy se do Japonska podívat. Ulice jsou plné tanečníků v kimonech, městy se na obřích kolech pohybují plovoucí muzea, cesty ke svatyním lemují stánky s jídlem a vzduch je prosycen hudbou. V podvečer proplouvají městy monumentální lampiony a nad řekami se rozsvěcí ohňostroje. Popadněte svoji jukatu, číšku dobrého sake a přijďte si poslechnout přednášku japanistky Kateřiny Špirochové o neskutečném letním Japonsku.

Kateřina Špirochová je japanistka a cestovatelka. K srdci jí přirostla především Asie, kterou se toulá napříč státy a kulturami, od hor až po velkoměsta, aby se nakonec vždycky vrátila do svého oblíbeného stánku s nudlemi v Ósace. Když zrovna necestuje, kreslí a píše.

Další akce pořadatele

Výstava Tajemná Indonésie, Tamtamy času - Nová Guinea - 7.12.2023 od 12:00 – 30.6.2024, Palladium Praha, Praha

Cestovatelské středy v NM: Písařík, Vachler, Seidlová - 24. dubna od 19:00, Národní muzeum (nová budova), Praha

GO KAMERA 2024: Turek, Macko, Hejma - 20. dubna od 13:00, Pavilon Anthropos, Brno

GO KAMERA 2024: Švaříček, Hogenová - 20. dubna od 17:15, Pavilon Anthropos, Brno

Pořadatel