Předprodej byl ukončen

A. Caldara: Harmonie planet - premiéra
FESTIVAL / KONCERT / Hudba – Klasika

A. Caldara: Harmonie planet - premiéra

čtvrtek 20.7.2023 od 20:00
Jízdárna Louckého kláštera, Znojmo

O akci

Serenata La concordia de’ pianeti (Harmonie planet) vídeňského dvorního vicekapelníka Antonia Caldary zpracovává oblíbený barokní námět vycházející z filosofie harmonie sfér. Tentokrát se však vztahuje ke konkrétní osobě, jíž není nikdo jiný než císařovna Alžběta Kristýna, manželka císaře Karla VI.

Dílo bylo provedeno v listopadu 1723 ve Znojmě u příležitosti jmenin panovnice (její choť byl mj. o několik měsíců dříve korunován v Praze českým králem). V díle vystupuje sedm božstev jako symbol sedmi planet (Diana, Apollón, Venuše, Jupiter, Mars, Merkur a Saturn), která vzdávají hold panovnici. Slavnostní charakter dodávají skladbě trubky a tympány. Serenata, již doplňuje v závěru licenza, je komponována ve stylu pozdní benátské opery, jíž byl Caldara významným představitelem.

Ve Znojmě se těšte na dílo ve scénickém provedení a ve stylové interpretaci na dobové nástroje. Špičkový umělecký i produkční tým má za sebou několik cen Thalie. V minulosti ve světové premiéře uvedl ve scénické inscenaci dílo G. F. Händela Saul (2019) nebo Návrat Tobiáše J. Haydna (2022). Hudební festival Znojmo představil ve vlastní produkci již 18. inscenací, převážně oratorií nebo oper.

Účinkují:

Adam Plachetka, Andreas Scholl, Dagmar Šašková, Hana Blažíková, Jaroslav Březina, Franko Klisovic a Czech Ensemble Baroque.

Dirigent: Roman Válek

Sbormistryně: Tereza Válková 

Režie: Tomáš Ondřej Pilař

Kostýmní výtvarník: Ivana Ševčík Miklošková

Světelný design: David Kachlíř

Choreografie: Martin Šinták

 

V listopadu 1723 se císař Karel VI. s manželkou Alžbětou Kristýnou a s dětmi (šestiletou Marií Terezií a pětiletou Marií Annou) vraceli do Vídně z Prahy, kde se dva měsíce předtím konala slavnostní korunovace císařského páru na českého krále a královnu. Karel VI. se tehdy rozhodl oslavit jmeniny své (tehdy opět těhotné) manželky ve Znojmě, a to gratulační hudební slavností, v níž otevřeně vyjádřil naději na příchod mužského potomka.


Úkolu vytvořit gratulační hudebně dramatické dílo La concordia de’pianeti  (Harmonie planet) se zhostili císařský dvorní vicekapelník Antonio Caldara a císařský dvorní básník Pietro Pariati. Velkolepá oslava ve slavnostně osvětleném městě, během které z kašny proudilo na útraty města víno, se konala 19. listopadu 1723 a vyvrcholila provedením zmíněného díla na znojemském Horním náměstí pod širým nebem. Císařskou dvorní kapelu doplnili do počtu 144 hudebníci z okolních klášterů, produkci na vyzdobených triumfálních vozech za svitu pochodní nadšeně přihlíželo celé město. Dodejme, že poslední potomek Karla VI. se narodil v dubnu 1724 – a byla to opět dcera, Marie Amálie.

Více informací

Koncert se koná v rámci Hudebního festivalu Znojmo, jehož 19. ročník oživí město Znojmo a jeho krásné okolí 14. až 30. července 2023.

 

 

Odkazy:

https://hudbaznojmo.cz/

https://www.facebook.com/hudbaznojmo

 

 

Sleva 10 % pro: 

  • SENIOR PAS

  • průkaz ISIC 

  • karta VIP CLUB FREEPORT

  • turistická karta ZnojmoRegionu

  • ZTP

 

 

Sleva 50 % pro:

  • držitele karty ZTP/P

Pořadatel