Předprodej byl ukončen

Exkurze: jinákrajina v Šarovech
VÝSTAVA / Umění

Exkurze: jinákrajina v Šarovech

středa 28.9.2022 od 13:00
Dům umění města Brna, Brno

O akci

V rámci doprovodného programu k výstavě Jana Ambrůze pořádá Dům umění města Brna exkurzi do Šarov za projektem jinákrajina. Exkurze se odehrají ve dnech 28. září od 13 do 20 hodin a 21. října od 14 do 21 hodin. Příjezd a odjezd bude vždy společný od Domu umění na Malinovského náměstí. Kapacita exkurzí je omezená, vstupenky je možné zakoupit v předprodeji v síti smsticket nebo na pokladně Domu umění. Kontaktní osoba: Terezie Pavlišová (pavlisova@dum-umeni.cz).

JINÁKRAJINA

Projekt jinékrajiny inicioval Jan Ambrůz krátce po roce 2005, kdy se usadil v rodných Šarovech u Zlína. Původní koncepce sochařských realizací v okolní krajině se postupně proměnila a rozrostla v mnohaletý ekologicko-aktivistický a komunitní projekt, na němž se významně podíleli nejen studenti Ambrůzova ateliéru na Fakultě výtvarných umění při VUT v Brně (zejména Pavla Kačírková), ale také místní obyvatelé. Vedle sochařských realizací, které vytváří v krajině nové body a zastavení, se v průběhu let realizovaly aktivity jako například sázení alejí stromů, budování nových cest, obnovení studánky a řada dalších činností, jejichž společným záměrem byla především rekultivace krajiny a zemědělské půdy, ale také návrat obyvatel do okolní přírody a sepětí s místem, v němž žijí.

Přestože je výsledná podoba projektu jinékrajiny ovlivněna dlouhodobým negativním a odmítavým postojem místních úřadů a vypjatých vztahů, představuje důležitý příklad současného aktivistického přístupu ke krajině a péči o konkrétní místo, tedy téma, které je v době závažných klimatických změn i v kontextu současného umění velmi aktuální.

Vedle veřejného prostoru v okolí vesnice kultivuje a buduje Jan Ambrůz prostor na svých loukách a pozemcích. Péče o přírodu (čištění říčky a jezírek s raky, rybami, roubování stromů a dalších aktivit) v kombinaci se sochařskými realizacemi vytváří soukromé idylické prostředí – místo symbiózy přírody, umění a člověka. 

Další akce pořadatele

Prior – komentovaná prohlídka - 26. dubna od 17:00, OC Dornych, Brno

Prior – komentovaná prohlídka - 27. dubna od 10:00, OC Dornych, Brno

Prior – komentovaná prohlídka - 27. dubna od 15:00, OC Dornych, Brno

Prior – komentovaná prohlídka - 28. dubna od 10:00, OC Dornych, Brno

Prior – komentovaná prohlídka - 28. dubna od 15:00, OC Dornych, Brno

Prior – komentovaná prohlídka - 23. dubna od 17:00, OC Dornych, Brno

Pořadatel

Dům umění města Brna