Předprodej byl ukončen

Fleret  40. let  & Zuzana Šuláková
KONCERT / Hudba – Folk / Country, Worldmusic

Fleret 40. let & Zuzana Šuláková

sobota 26.8.2023 od 19:30
Letní areál U Letců, Hradec Králové

O akci

Fleret již jednoznačně patří mezi legendy na naší hudební scéně. Svým osobitým, originálním a neopakovatelným projevem baví fanoušky po celé zemi a také daleko za hranicemi. Během 39 let natočil víc než osmnáct alb a může se pochlubit téměř 180 písničkami, kdy nejedna z nich zlidověla. Fleretu předcházely kapely Šperhák a Šperk. Proto musím v jeho bohaté historii až do roku 1982, abychom poznali důležité začátky, a měli tak ucelený přehled o životě "valašského pokladu". U zrodu toho všeho tehdy stáli Zdeněk Hrachový, přezdívaný Hrach, a Petr Chrastina. Oba měli čerstvě po vojně...

Vystupující

Fleret (CZ) – web

Více informací

1980-1984

V roce 1982 se kytarové duo Hrachový - Chrastina rozšiřuje o zpěvačku Simonu Královou, která se může pochlubit hudebním vzděláním, což znamená, že pány naučila určité harmonii, vedení hlasových linek, tvorbu vokálů a tak podobně. V prosinci oficiálně vzniká trio Šperhák.

V lednu 1983 se Šperhák poprvé hlásí do okresního kola Porty, která se koná v Gotwaldově. Díky Portě do kapely přichází kontrabasista a baskytarista Stanislav Pavelka, který také kapelu seznámí s textařem Liborem Myslivečkem, a začal tak vznikat velmi kvalitní textový materiál a samozřejmě i dlouholetá spolupráce. Vzniká několik demosnímků. Zvuk je navíc obohacen o kontrabas, se kterým Šperháku vypomohl Petr Chlud. Na podzim s kapelou začíná hrát David Šedivý, který obstarává flétny a klavír, v prosinci odchází z kapely zpěvačka Simona Králová. Skupina se přejmenovává na Šperk a zacvičuje baskytaristu Pavla Husára, zvaného Kačes. Tím startuje další éra s velmi úspěšnou sestavou Hrachový (akustická kytara) - Šedivý (flétny, klavír) - Chrastina (akustická kytara) - Husár (baskytara)

V lednu roku 1984 do kapely přichází zpěvačka Jana Dubnická. Na jaře se přidává ke kapele druhý textař Jan Mrlík a přináší další povedené texty. V květnu přichází velký zlom v historii skupiny, protože ze Šperku se definitivně stává FLERET. V červnu z kapely odchází Jana Dubnická a toho času se s kapelou seznamuje Vlasta Redl, což mělo pro Fleret a Vlastu obrovský a zásadní vliv. 8. února roku 1985 se Fleret zúčastní okresního kola Porty v Gotwaldově, z prvního místa postupuje do Brna a tam z třetího místa přímo do finále, které se odehrává na Lochotíně v Plzni a Fleret zde vystoupí s písní Bečva, kterou napsal Redl a Hrach zhudebnil.

Na začátku roku 1986 je z kapely vyhozen flétnista David Šedivý, aby se v březnu v plné síle vrátil i s novou posilou - zpěvačkou Táňou Březinovou. Fleret opět vyráží na plzeňskou Portu, aby s písní Letiště získal spolu s Vlastou Redlem Autorskou Portu. Po Portě v kapele končí Táňa Březinová a v létě dává výpověď také kytarista a spolu zakládající člen Petr Chrastina.

1987 - 1991

V létě roku 1987 se Fleret a Vlasta Redl vydávají potřetí na Portu do Plzně, aby představili píseň Večer křupavých srdíček. Za perfektní výkon si kapela odnáší Interpretační Portu a pomalu se dostává do povědomí hudebních fanoušků po celé republice. V září z kapely definitivně odchází kytarista Petr Chrastina a místo něj nastupuje Zdeněk Jurásek a další posilou je violoncellista Pavel Barnáš, přezdívaný Čutorka.

V roce 1988 z kapely odchází David Šedivý. Fleret natáčí ve studiu čtveřici písniček na EP Sbohem galánečko. Ve studiu je kapela s novými členy Zdeňkem Juráskem, Pavlem Barnášem a také s dalším nováčkem Lubošem Kovářem, výborným flétnistou a kytaristou.

V roce 1989 se na trhu objevuje EP Sbohem galánečko. Fleret koncertuje také ve Francii a před Vánocemi se vydává do Vídně, kde hraje s úspěchem koledy české i moravské.

V lednu 1990 se do kapely vrací spolu zakládající člen a kytarista Petr Chrastina a pomalu se začíná připravovat první regulérní deska Fleretu pro natěšené fanoušky, kterých stále přibývá.

V dubnu 1991 Fleret natáčí první desku Tož vitajte, ogaři!. Ta krásně mapuje "fleretí" tvorbu od roku 1982 až do začátku devadesátých let ve složení Hrachový - Husár - Jurásek - Chrastina. Mezi hosty se objevili například Pavel Barnáš, Jan Valendin (bicí, piáno), David Šedivý (zpěv) nebo Stáňa Bartošík (housle).

1992 - 1996

V roce 1992 se houslista Stáňa Bartošík definitivně stává stabilním členem Fleretu a přivádí s sebou také nového bubeníka Jiřího Hlavničku, zvaného Heglas. V nové sestavě Hrachový - Husár - Bartošík - Chrastina - Hlavnička se tak začínají připravovat písničku na druhou desku.

Od března 1993 natáčí Fleret své druhé LP. V dubnu dostává výpověď kytarista Petr Chrastina a volné místo zaplňuje čerstvý maturant Vladan Heča, přezdívaný Číňan. LP vychází v září pod názvem Secondhand za hubičku. Zvuk Fleretu začíná být opravdu rázem tvrdší. Počet fanoušků stále roste. Rodí se dva zbrusu nové videoklipy k písni To sa nerozchodí a Kurnikšopatožtone.

Jednoho dne roku 1994 se Zdeněk Hrachový dává do řeči s legendou lidové písně Jarmilou Šulákovou. Během listopadu se kapela zavírá do studia, aby nahrála třetí řadovou desku, na dlouhé roky nejúspěšnější a u fanoušků nejoblíbenější.

Začátkem července roku 1995 vychází třetí deska Fleretu s názvem Zafúkané. Premiéru s kapelou zažívá i Jarmila Šuláková, díky čemuž dochází k ještě mnohem intenzivnějšímu spojení rockové muziky s folklorem a také získává další posluchače. K titulní písničce Zafúkané vzniká videoklip. Během října Fleret nahrává první společnou desku s valašskou královnou. Rok 1995 byl pro Fleret zlomový také z toho důvodu, že se stal zcela profesionální kapelou.

Očekávaná první společná deska Fleretu a Jarmily Šulákové vychází v roce 1996 a nese název Fleret a Jarmila Šuláková. Kačese nahrazuje zapálený vinař z Napajedel Vladimír Mokráš, přezdívaný Dědek. Ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm vzniká videoklip k písni Juro, ty už nejsi to, co býval.

1997 - 2001

V lednu 1997 se kapela ve složení Hrachový - Bartošík - Hlavnička - Heča - Mokráš opět zavírá do studia, během dubna probíhají poslední dodělávky a páté řadové album Fleretu s názvem Z hůry dané je rázem na světě. V tomto roce kapela také dělá předskokany světoznámým Jethro Tull ve Zlíně v rámci World Tour ´97. K desce se také natáčí nový videoklip na píseň Ukažte mi cestu dom

V roce 1998 je na trh uvedena reedice prvního řadového alba Fleretu Tož vitajte, ogaři + bonus. V dubnu kapelu poprvé opouští bubeník Jiří Hlavnička. Heglasova místa se ujímá Květoslav Balšán, zvaný Bonzo či Květák. K patnáctým narozeninám kapely vychází u nakladatelství Hitbox publikace s názvem Písně skupiny Fleret od A do Ž, jde o zpěvník.

Na jaře roku 1999 dokončuje Fleret novou desku Tož tadyk ju máte. Rozrůstá se textařský tým o Milana Matějku.

Časté dotazy fanoušků týkající se koled donutí v roce 2000 k vydání ryze vánoční desky, další deska Fleretu a Jarmily Šulákové s názvem Tož ščasné a veselé, čítající celkem 20 vánočním koled je na světě.

Je rozhodnuto - výběrová deska Fleretu bude natočena živě a tak hned z jara roku 2001 vychází deska s názvem To najlepší - Kurnikšopatožtojo! Na podzim vychází knížka Tož štrngnime si spolem!, jejímž autorem je Ilja Kučera ml., která mapuje dosavadní osmnáctiletou historii kapely.

2002 - 2006

Během dubna roku 2002 Fleret natáčí další řadové album a již v prosinci vychází pod názvem Trnkostroj.

V roce 2003 Fleret slaví dvacet let a do kapely přichází nový manažer Vladimír Chromeček, bývalý basák a manažer skupiny Kamelot. Po pěti letech se uskutečňují personální změny v kapele, loď opouští Vladimír Mokráš a nahrazuje ho mladý a výborný baskytarista Tomáš Koudelka, řečený Koudy. Následně se do kapely vrací starý známý bubeník Jiří Heglas Hlavnička. Působení Květoslava Balšána je tak u konce. Během léta vznikají ve Vizovicích hned dva videoklipy - k písním Vý aj pý a Pláňka. Během podzimu se rodí zpěvník s názvem Písně skupiny Fleret od A do Ž - 2. díl.

V květnu roku 2004 odchází po dlouhých jedenácti letech Vladan Heča a jeho místo přebírá Vítek Rokyta, přezdívaný Orf.

V roce 2005 se naposled koná festival Valašský frgál, který dlouhá léta pořádal sám kapelník Zdeněk Hrachový.

Téměř celý leden roku 2006 připravuje Fleret ve studiu další (v pořadí již třetí) společnou desku s Jarmilou Šulákovou, která vychází v létě pod názvem Zapřahajte žebřiňák.

2007 - 2011

Když to shrneme, Fleret má na svém kontě již několik desek, knihu nebo dva zpěvníky. Od roku 2007 má ale také své vůbec první DVD, které se natáčelo v pražském Lucerna Music baru. DVD nese název Fleret - Live koncert. V Zádveřicích u Vizovic se koná první ročník Rockové noci pod hvězdami, kterou opět pořádá Hrach.

Začátek roku 2008 se nese v duchu oslav pětadvacátého výročí kapely. Na podzim vychází časopis s názvem Čtvrtstoletník č. 1, který napsal Ilja Kučera ml.

Od února roku 2009 je kapela zavřená ve studiu, jelikož nastal čas roztočit novou desku, v tomto roce se také valašská královna Jarmila Šuláková dožívá úctyhodných 80. let a na její počet se vydává dvoj CD obsahující reedici alba Fleret a Jarmila Šuláková a živák s Jarmilkou a vychází pod názvem Až zavřu dvéři. Vše pomalu spěje k tomu, že kapelu opustí baskytarista Koudy a na jeho místo nastupuje mladý Marek Abrahám z Dubnice nad Váhom.

Hned začátkem roku 2010 se pánům z Fleretu dostává velkého a významného ocenění, který mu uděluje zastupitelstvo města Vizovice - Cenu města Vizovice za propagaci města. V kapele to začíná skřípat mezi Heglasem, kterého v kapele nahrazuje zkušený bubením David Filák.

1. června 2011, tedy na Den dětí, vychází již jedenáctá řadová deska Fleretu s názvem O krásách Valašska, jde o vynikající album, rovnající se legendárnímu dílu s názvem Zafúkané. Definitivně poslední plánované vystoupení s valašskou královnou Jarmilkou Šulákovou je na programu 21. srpna v rámci koncertu na Trnkobraní. Jarmila Šuláková odchází po mnoha a mnoha letech aktivní pěvecké kariéry do zaslouženého důchodu.

2012 - 2013

Na začátku roku 2012 přichází smutná zpráva, jelikož náhle umírá dvorní textař Fleretu Milan Matějka. V polovině roku definitivně končí svou manažerskou práci Laďa Chromeček a plnohodnotně jej nahrazuje Silvia Majerčáková (později Hrachová).

Významný rok v historii Fleretu je rok 2013, jelikož kapela slaví neuvěřitelných 30 let. 8. dubna vyšla výběrová best of deska Umělci na šňůře obsahující největší hity kapely, které byly nahrány živě během koncertu v ostravském Studiu 1 Českého rozhlasu. S knihou mapující celých 30 let kapely přichází mladý a nadějný spisovatel Jakub Malovaný, kniha nese název Umělci na šňůře. Na speciálních koncertech se samozřejmě křtí nová deska a objevují se navíc staré dobré tváře, jako Kačes, Číňan, Dědek nebo Chrasťa. Na podzim se ve větší míře rozjela série akustických koncertů po menších prostorech. Fleret v sestavě Hrachový (kytara, zpěv) – Bartošík (housle, zpěv) – Filák (cajon, zpěv) objížděl kluby, divadla i hospůdky a fanouškům servíroval to nejlepší ze své tvorby v komorních úpravách.

2014 - 2015

V březnu 2014 přichází zajímavá zpráva, a sice že Fleret navazuje spolupráci s hvězdami kysúckého neba – zpěvačkou Helenou Zahradníkovou a Romanem Bienikem, hráčem na píšťaly, dudy a fujaru. Toto řekněme unikátní spojení ve výsledku přineslo jen pár koncertů, na kterých jsme mohli vidět netradičně vizovickou kapelu, jak v několika písničkách doprovází dvojici folklórních muzikantů. Nicméně brzy Fleret pochopil, že Valašsko je Valašsko, a koncertní program vrátil do starých a osvědčených kolejí. Velmi zásadní koncert proběhl 3. května ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Jednalo se o charitativní akci Českého rozhlasu Dvojky a Valašského muzea v přírodě na podporu opravy vyhořelého objektu Libušín na Pustevnách. V létě spatřil světlo světa zbrusu nový zpěvník 75 největších hitů kapely, na nějž čekali fanoušci více jak deset let. V srpnu Fleret samozřejmě nevynechal tradiční vizovické Trnkobraní a během koncertu pasoval zpěvák František Segrado Hracha na rytíře Řádu modré trnky. Jarmila Šuláková oslavila krásných 85 let a na její počet je ve vsetínském kulturáku uspořádaný velký galakoncert, na němž je Jarmilka přítomna osobně a mezi gratulanty samozřejmě nechybí ani Fleret.

Od 22. do 26. dubna 2015 je Fleret opět ve svém oblíbeném Studiu 1 Českého rozhlasu v Ostravě, kde nahrává dvanáctou řadovou desku pojmenovanou Hopa Bejbe. V květnu hraje Fleret poprvé bez baskytaristy Marka Abraháma, který bohužel oznámil, že odchází, a to z čistě osobních důvodů. Kapelník se tak neodkladně musí poohlížet po plnohodnotné náhradě za Marka a už 4. června si testuje dalšího mladíka – zlínského rodáka Radka Postavu. V létě se oba basáci střídají, Marek ještě dohrává koncerty, pokud mu to čas umožní. Radek si poprvé s Fleretem zahrál 13. června v Hodslavicích. O pět dní později oficiálně vychází deska Hopa Bejbe a 27. června je slavnostně pokřtěna na dalším pro Fleret tradičním koncertním místě – na pozlovickém hotelu Ogar. V září se uskutečnily hned dvě derniéry – 13. 9. odehrál Fleret definitivně poslední koncert s hvězdami kysúckého neba Helenou Zahradníkovou a Romanem Bienikem a to podstatnější a zásadnější se uskutečnilo 19. 9., kdy se v Hlohovci s dvorní kapelou Valašského království rozloučil Marek Abrahám a na jeho místo definitivně nastoupil Radek Postava. Na konci listopadu vychází Hopa Bejbe v limitované edici tři sta kusů na vinylu a při té příležitosti kapela Fleret rozsvěcuje vánoční strom v Ostravě.

2016 - 2017

Od začátku roku 2016 připravuje Fleret nový videoklip. Vybral si píseň Mrtvém přes cestu a dává se dohromady s Městským divadlem Zlín a jeho tehdejší uměleckou šéfkou a režisérkou Hanou Mikoláškovou, která se postarala o námět, scénář i obsazení. Bravurní záběry má na svědomí kameraman Mejla Basel, kterého Hrach poznal během natáčení filmu Děda. Videoklip vznikl 16. srpna v Zádveřicích a Jasenné. V hlavních rolích se blýskli herci František Segrado, Vojtěch Johaník, Jan Holcman a herečka Markéta Kalužíková. Zdatně však této čtveřici sekundovali přátelé Fleretu a obyvatelé obce Zádveřice, kteří si mezi sebe rozdělili epizodní roličky. Celé léto má Fleret tradičně pracovní. Rocková noc pod hvězdami slavila desáté výročí a gratulovat jí přijela mimo jiné i legendární Laura a její tygři. V říjnu přichází další šok, tentokrát však v pozitivním slova smyslu. Fleret bude pokračovat v tradici a opět bude koncertovat se Šulákovou - ke spolupráci oslovil dceru valašské královny Zuzanu Pavlůskovou. Už 26. listopadu se Fleret společně se Zuzanou Šulákovou vydává na předvánoční koncert do Opavy. V listopadu je ale pozornost věnována také Jarmile Šulákové, o které konečně vychází první kniha. Autorem autorizované biografie Obyčejná valašská cérka je spisovatel Josef Petrů.

Na začátku února 2017 nečekaně umírá královna lidové písně Jarmila Šuláková ve věku osmdesáti sedmi let. „Paní Šuláková odešla v sobotu 11. února v odpoledních hodinách ve vsetínské nemocnici po krátké nemoci,“ informovala veřejnost manažerka Fleretu Silva Hrachová. Veřejný pohřeb ve

vsetínském kině Vatra proběhl 16. února a rozloučit se přišli kolegové a kamarádi z valašských souborů, z Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů muziky Technik i z kapely Fleret. V době od 26. do 30. října se kapela zase zabydlela v ostravském Studiu 1 Českého rozhlasu a začala nahrávat novou desku s názvem Všecko bude.

2018...

S rokem 2018 vstupuje Fleret do své pětatřicáté sezóny. Další rok oslav je tady. 8. ledna si kapela naděluje třináctou řadovou desku s názvem Všecko bude. Na začátku února oznamuje David Filák, že v kapele končí. Za bubny ho tak nahrazuje zkušený Rosťa Koplík. Ještě se starým bubeníkem však Fleret odehraje velký narozeninový koncert ve vyprodaném velkém sále pražské Lucerny. Gratulovat přišli například Jaromír Nohavica, František Segrado, Vlasta Redl nebo Jindra Kejak. V Lucerně je poprvé představena i nová publikace Jakuba Malovaného, která doplňuje historii kapely a navazuje na předchozí titul Umělci na šňůře. V létě vystupuje Fleret na festivalu Masters of Rock, tentokrát však netradičně, společně s finskou folk-metalovou legendou Korpiklaani. Neopakovatelný moment je zvěčněný na festivalovém DVD. Na podzim vychází další DVD, tentokrát se záznamem koncertu z Lucerny.