Předprodej byl ukončen

Ještě jsme se nedohodli & Ty syčáci!
KONCERT / Hudba – Blues, Folk / Country, Jazz, Klasika, Rock, Worldmusic

Ještě jsme se nedohodli & Ty syčáci!

pátek 13.1.2023 od 20:00
Kaštan - Scéna Unijazzu , Praha

O akci

JEŠTĚ JSME SE NEDOHODLI (CZ)
Legenda brněnské scény, fungující už od počátku 80. let. 

Jedni z brněnských reprezentantů tzv. brněnské nové vlny začali hrát již před čtyřiceti lety a způsobili tehdy značný rozruch. Nejen tím, že zhusta ignorovali byrokratické překážky, kterými si režim ponechával kontrolu nad tím, co kdo komu a jak říká, ale především velmi neobvyklým hudebním a textovým projevem. Poukazuje se na stylovou spřízněnost s muzikou amerického samorosta Cpt. Beefhearta (byť kapela samotná tvrdí, že jej v začátcích vůbec neznala). Zjednodušeně by se dalo prohlásit, že Ještě jsme se nedohodli geniálně využili hudebního diletantství ke zvýraznění kvalitních textů Karla Davida (rovněž baskytara a místy zpěv), k tomu přidali vizuální vjem "okvádrovaných slušných lidí", z vlastní dílny pocházející nástroje - a na světě byla kapela, na niž nelze zapomenout.

Nervnost, údernost často šokujících textů, splétající se kytarové linky, vzezření povrchností opovrhujících bohémů, to všechno z Ještě jsme se nedohodli vytvořilo kultovní záležitost. Nic pro estéty, libující si v perfekcionalismu a ničím neprovokující libosti. Z muziky je cítit atmosféra osmdesátých let se snahou o co nejsvobodnější život, o jistou provokativnost až dekadenci. Jako by se kapela snažila ze všech sil vyhnout všemu líbivému a režimně optimistickému, jako by se snažila naschvál popisovat či přímo vytvářet pravý protiklad. Dějí se ohavnosti, sny nejsou příjemné, realita o to méně. Lidé si jsou odcizeni, realita je umělá, nevábně odpudivá, realita dnešních Rychlých šípů je vpravdě pozdně socrealistická - co zbývá? Cynismus a sarkastický výsměch.


TY SYČÁCI (CZ)
Brněnské trio, které vzniklo v roce 2000, kdy se fyzický básník Petr Váša (Zkopce, Ošklid, Jasná páka) spolčil s polovinou zaniklé formace Pluto - kytaristou Petrem Zavadilem (Ještě jsme se nedohodli, Mucha) a basistou Tomášem Fröhlichem.

​Největšími devízami Těch Syčáků je nekompromisní, ostrý styl a vytrvalost ve ztvárňování vlastních představ. Co platilo pro fyzického básníka Vášu, platí i pro kapelu: nepřizpůsobuje se žánrům, ale sama si je vytváří.

V listopadu 2018 vyšlo zatím poslední album THE TRAMP! volně navazující na album Eldorado z roku 2013. Společně tvoří dvě části jednoho celku, posledního dílu syčácké trilogie o dětech, rodičích a prarodičích, kterému předcházely experimentální „opery“ SSSS (2002) a Lišák je lišák (2005). 

Vystupující

Ty Syčáci (CZ) – web

Pořadatel

Kaštan - Scéna Unijazzu