Předprodej byl ukončen

Cesta světla (Vánoční koncert VUS Ondráš a HMS Rovina)
KONCERT / Hudba – Folk / Country, Worldmusic

Cesta světla (Vánoční koncert VUS Ondráš a HMS Rovina)

středa 28.12.2022 od 19:00
Bazilika Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku, Olomouc

O akci

Na vánoční koncerty si Hanácký mužský sbor Rovina zve své hosty do překrásné baziliky na Svatém Kopečku už více než 10 let. Po dvouletém odkladu se konečně letos podaří představit také orchestr lidových nástrojů a dívčí sbor Vojenského uměleckého souboru Ondráš s programem výsostně svátečním.

Cesta světla je hudební cyklus vyprávějící příběh narození Ježíše Krista a lidových Vánoc. Vychází především z dobře známých českých a moravských koled, které však zazní v nevšedních orchestrálních a vokálních aranžmá Jiřího Slavíka. V režii Martina Krajňáka čeká posluchače barvitá cesta ke Kristovu narození, stejně jako k lidskému pochopení této zázračné události. 

Více informací

Cesta světla je hudební cyklus, který vypráví příběh narození Ježíše Krista a současně nahlíží do atmosféry lidových Vánoc. Hudebně vychází především z dobře známých českých a moravských koled, které však zazní v nevšedních orchestrálních a vokálních aranžmá. Posluchače čeká barvitá cesta ke Kristovu narození, stejně jako k lidskému pochopení této zázračné události. Autorem originální hudby je známý multiinstrumentalista a skladatel Jiří Slavík, který s VUS Ondráš dlouhodobě spolupracuje.

„Psaní Cesty světla bylo pro mne několikaměsíčním požehnáním, kdy jsem se mohl představivostí vypravit do bájných časů a nechat na sebe působit příběh, který po dvou tisíciletích stále formuje celou naši kulturu a společnost. S vědomím, že pracuji s materiálem, který většina lidí bude dobře znát, jsem se pokoušel najít takové cesty, které by jej mohly představit v novém světle. Klíčem pro mě byl dramatický vývoj v textech jednotlivých písní, což jsem se snažil podpořit i v hudebních aranžmá. Mým cílem bylo přivést posluchače k novému zamyšlení nad důvěrně známými a zažitými písněmi – co vlastně vyjadřují a co pro nás znamenají. Škála pocitů, které předávají, je hluboká a pestrá zároveň – ať už jde o údiv nad zázračnou událostí, přes vřelou mateřskou lásku, ryzí radost nebo uspokojení těch, kteří trpí.“ říká Jiří Slavík.

 

Scénář a hudba: Jiří Slavík

Režie: Martin Krajňák

Účinkuje: Orchestr lidových nástrojů pod vedením primáše Štěpána Blinky a dívčí sbor pod vedením Ondřeje Bazaly

Ředitel souboru: pplk. Aleš Krkoška

Vedoucí uměleckého úseku: Lukáš Bednařík

Délka pořadu: 60 minut