Předprodej byl ukončen

Ti, kteří tancují ve tmě
KINO / PROJEKCE / Film

Ti, kteří tancují ve tmě

středa 15.2.2023 od 20:00
Divadlo 29, Pardubice

O akci

„Co tě nezabije, to tě posílí, aspoň na chvíli, boj se nic.” Úryvek skladby Moniky Načevy a motto, které v sobě skrývá poselství energického a spontánního filmu režisérky Jany Ševčíkové. Šest příběhů mladých nevidomých, které budí touhu po životě, nabíjí optimismem a nebojí se sarkasmu. Vítězný snímek Varšavského filmového festivalu empaticky ukazuje cesty lidské vůle, odvahu zdolávat překážky a žít. 

„Zkuste popsat, jaký to je vidět,” vybízí filmový štáb jeden z nevidomých aktérů dokumentu Jany Ševčíkové. Stejnou výzvou je pro něj vyjádřit, jak skutečnost vnímá a prožívá člověk se zrakovým hendikepem. Ševčíková proto slepotu nevysvětluje. Na příkladu každodenních situací empaticky a bez patosu ukazuje, jak se s ní žije šesti lidem, kteří nepřestávají snít, toužit a hledat způsoby, jak být v životě stejně svobodní jako vidoucí většina. Zdroje energie nacházejí v práci, sportu, tanci i vztazích. Do jejich světa nás přenáší i šerosvitná černobílá kamera a vrstevnatá zvuková stopa.

Více informací

„Když se nám ozvala Jana Ševčíková, že má hotový nový film, nechtělo se mi uvěřit, že je to už osm let od okamžiku, kdy nám podobně volala s jejím předchozím filmem Opři žebřík o nebe (který mimochodem získal Českého lva i Cenu filmové kritiky za nejlepší dokument). Spolupráce s Janou se nepodobá žádné jiné práci na žádném filmu, které v Aerofilms pravidelně do kin uvádíme. A její filmy také vznikají způsobem a z pohnutek, které se těžko dají srovnávat s běžným postupem v rámci audiovizuální tvorby. A to jim dává jedinečnou sílu. Jejich sledování v kině je vždy mimořádný zážitek. A já jsem rád, že pro vás teď můžeme po osmi letech nový film Ti, kteří tancují ve tmě zprostředkovat. Jeho sledování v kině vás posílí."  Ivo Andrle, Aerofilms

Jana Ševčíková (* 1953) absolvovala dokumentární tvorbu na FAMU etnografickým esejem Piemule (1984). Ve filmu Jakub (1991) se zaměřila na Rusíny žijící v rumunských horách. Lidem žijícím v odlehlých končinách a nelehkých podmínkách se věnovala také v dalších filmech oceněných na mnoha zahraničních festivalech.

režie: Jana Ševčíková  |  78 minut  |  ČR  |  přístupno od 12 let  |  2022

Další akce pořadatele

Kuntari (IDN) • Julek Ploski (PL) - 26. dubna od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

Tady Havel, slyšíte mě? - 2. května od 19:00, Divadlo 29, Pardubice

AVA Trio (I/TR) • Gankino Quintet - 1. května od 19:00, Divadlo 29, Pardubice

Talaqpo • Andria Nicodemou / Elia Moretti (CY/IT) - 9. května od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

Wolf Lost in the Poem: Indigem - 15. května od 20:00, Divadlo 29, Pardubice

První antidiskotéka bez Jiřího Černého - 20. května od 19:00, Divadlo 29, Pardubice

Deux Nouvelles Erreurs (FR) • Totoabas - 22. května od 20:00, Divadlo 29, Pardubice