Předprodej byl ukončen

Přednáška JUDr. Michal Dlouhý, PhD. výsadek BIOSCOP
KONFERENCE / KONGRES / ONLINE / PŘEDNÁŠKA

Přednáška JUDr. Michal Dlouhý, PhD. výsadek BIOSCOP

17. ledna – 22. prosince 2023 od 17:00
Live stream, Online

O akci

Video záznam z II. cyklu přednášek o paradesantních výsadcích, přednášející:

JUDr. Michal Dlouhý, PhD. výsadek BIOSCOP. Přednáška s názvem: Smrt parašutisty na četnické stanici Kutná Hora.

Operace Bioscop byl krycí název pro paradesantní výsadek vyslaný během II. svět. války z Anglie na území Protektorátu Čechy a Morava. Výsadek byl organizován zpravodajským odborem exilového Ministerstva národní obrany a byl řazen do první vlny výsadků. Výsadek byl tvořen rotným Bohuslavem Koubou, četařem asp. Josefem Bublíkem a četařem Janem Hrubým. Skupina měla za úkol společně se skupinou Bivouac provádět sabotáže v továrnách, zejména ve Zbrojovce ve Vsetíně a na vybraných tratích na Moravě

 

Více informací

Ukázka:

Kouba byl poslán do Kutné Hory na tamní četnickou stanici za spojkou svého bratra. Když se gestapo – při svém typicky brutálním způsobu vyšetřování – k této informaci dostalo, vyrazilo do Kutné Hory.

2. května 1942 se tedy vydal Bohuslav Kouba do Kutné Hory, kde se ubytoval v hotelu Černý kůň a druhý den dopoledne se vydal k četnické stanici, kam dorazil přesně v 10. 30 hodin. Netušil, že mu zbývají poslední tři hodiny života.

Již v šest hodin ráno zde totiž provedli příslušníci gestapa z Prahy a Kolína důkladnou prohlídku s tím, že se zde má ukrývat neznámý muž. Když neuspěli, vydali se udělat stejnou prohlídku na četnickou pátrací stanici, k zdejšímu četnickému pohotovostnímu oddílu i k četnické silniční kontrolní stanici. Veliteli četnického oddělení majorovi Martilíkovi navíc nařídili, že musí vyslechnout všechny četníky v Kutné Hoře, zda neukrývají neznámého, s jehož fotografií gestapáci mávali leckomu před očima.

Když Kouba v brýlích a s falešnými doklady na jméno Karel Táborský dorazil na četnickou stanici a pokoušel se zeptat, zda tam na něj nečeká jakýsi kamarád, byl odkázán na to, aby přišel později. Než však stihl odejít, objevil se před ním osudově jediný aktivní kolaborant s nacisty na zdejší četnické stanici, štábní strážmistr Jaroslav Bláha. A jak to bylo dál? Dozvíte se právě v našem video záznamu.