Předprodej byl ukončen

Good Old Czechs
KINO / PROJEKCE / Film

Good Old Czechs

středa 15.3.2023 od 20:00
Divadlo 29, Pardubice

O akci

Příběh českých letců RAF a jejich cesta z okupovaného Československa, přes Francii, bitvu o Británii a východní frontu zpět do osvobozené Prahy. Příběh jedinečným způsobem vystavěný pouze na dobových archivních záběrech skrze osobní zkušenost a vyprávění obou letců umožňuje divákům prožít dějinné události i chvíle válečného života a vidět je očima obou hrdinů, jako by se odehrávaly tady a teď.

František Fajtl
a Filip Jánský. Dva stateční českoslovenští letci druhé světové války. Oba sloužili na západní a také na východní frontě. Oba byli bez jakýchkoliv velkých slov připraveni přinášet oběti. A oba také byli mimořádně citlivými pozorovateli okolního světa.

Ve filmu nás postupně provádějí válečnou krajinou v Německu, Polsku, Francii, Velké Británii, Orientu, Sovětském svazu a na Slovensku. Ukazují nám, jaké to bylo utéct z okupované vlasti. Jak museli přemáhat strach ze smrti a oplakávat padlé kamarády, ale i oslavovat další propůjčený čas na zemi. Jak si postupně zvykali na život v cizích zemích, učili se chápat zdejší zvyklosti a s humorem je reflektovali. Jak vytrvale odmítali ustupovat zlu, ale zároveň se modlili, aby válka skončila. Byli to lidé skromní, neokázalí, obětaví, a přitom velmi vtipní – zkrátka opravdoví Good Old Czechs. Proletět s nimi neklidným válečným světem je tím pádem čirá radost.

Více informací

Režisér Tomáš Bojar citlivě pracoval se vzpomínkami letců a společně se střihačem Šimonem Špidlou je originálním způsobem propojil s filmovými záběry a hudbou slovenského hudebníka Stroona, speciálně zkomponovanou pro tento film. Snímek je vystavěný výhradně z dobových filmových záběrů z tuzemských, evropských a britských archivů, z nichž některé nebyly doposud zveřejněny. Autentické prožitky letců a reálné dobové záběry se vzájemně propojují, doplňují a podtrhují, což umožňuje prožívat příběh obou protagonistů tak, jako by se odehrával právě teď. 

„František Fajtl a Filip Jánský. Dva stateční českoslovenští letci, první stíhač, druhý střelec v bombardéru. První korektní gentleman, druhý trochu rošťák. Ale oba byli mimořádně citlivými pozorovateli okolního světa. Zajímaly je věci velké i malé, vznešené i všední,“ říká režisér Tomáš Bojar. A pokračuje: „Víme, že před startem často přemáhali strach ze smrti a po přistání oplakávali padlé kamarády, i oslavovali další propůjčený čas na zemi. Vzlétáme s nimi do oblak a s humorem poznáváme zvláštnosti života v cizích zemích.“

režie: Tomáš Bojar  |  83 minut  |  ČR/SK  |  2022